Alt om valget
Følg valget:

Jorda er flat, Elvis lever og Bill Clinton drepte Jeffrey Epstein:– Konspirasjonsteorier bunner i mistillit og ødelegger demokratiet

Konspirasjoner gir mulighet til populistiske utspill som kan svekke demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): – Konspirasjoner undergraver demokratiet og passiviserer borgerne, sier historiker Terje Emberland ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Han foreleser om hva konspirasjonsteorier er.

Det er rundt oss. Og kan handle om det meste. Noen med distansert ironi, andre i dypeste alvor. For eksempel at Elvis ikke er død, men lever på Mars. At månelandingen i 1969 aldri skjedde, men var en forfalskning. Eller at jorden er flat.

Se videointervju med Emberland om konspirasjoner i begynnelsen av artikkelen!

Les stor reportasje: De tror på en flat jord

– Konspirasjoner er basert på mistillit til systemet. I mange land kan man ha grunner til å ha mistillit. Å ha en form for mistanke til politiske systemet er en del av demokratiet, forklarer Emberland de som hadde møtt opp på biblioteket i Arendal. Det lyttes, det nikkes og det forundres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tror at Lady Di (prinsesse Diana) ble drept av britisk etterretning, men tror også at hun lever. Fordi mistilliten er så stor.

Blant dem som tror på konspirasjonsteoriene er det ingenting som ikke kan knyttes sammen. Mønstre skapes og ingen ting er tilfeldig. Alt er et resultat av bevisste årsaker. Og bak alt, er det onde konspirasjoner og onde mennesker. Disse er tilnærmet lik allmektige.

– Konspirasjoner er sentrale i ekstreme miljøer, og de gir en følelse av tilhørighet, sier han engasjert:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De gjør livet enklere ...

Og det kan være lett å le av ideen om at Illuminati drepte Michael Jackson eller den britiske kongefamilien egentlig er reptiler fra en annen planet. Men er ingen god løsning. Å knytte konspirasjonsteorier til identiteten vil folk er heller ingen løsning.

– Konspirasjoner utgjør en fare. De undergraver kritisk tenkning og borgernes evne til å ta rasjonelle valg. Det åpner for populisme som spiller på mistillit og begrunner vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenner du til disse? 10 populære konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteorier er også delt av politikere. Sylvi Listhaug har fått kritikk etter at hun postet «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Fikk hjelp : Listhaug-rådgiver: Jeg skrev Facebook-innlegget

«Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes til politiske ytringer. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre», forklarte Listhaug Facebook-siden sin.

Gikk : Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister: – Jeg vil ikke gå stille i dørene

USAs president Donald Trump gikk hakket lenger denne uken da han retweetet en melding fra komiker Terrence K. Williams som hevdet at den overgrepssiktede milliardæren Jeffrey Epstein ble drept av Bill Clinton. «#jeffreyepstein had information on Bill Clinton & now he’s dead», skrev Williams og Trump gjenga. Begge presidentene var venner med Esptein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump på sin side mente det var greit å dele meldingen.

– Tror du Clinton drepte Epstein? spør en journalist.

– Jeg har ingen anelse. Jeg vet at han var i flyet hans 27 ganger. Spørsmålet du må stille er om Bill Clinton dro yil øya (Epstein hvor flere grove seksuelle overgrep ble gjort journ. anm.)? Jeg var aldri der, men finner du ut av det, da vil du vite mye.

Les også: Trump sprer konspirasjonsteorier etter Epsteins dødsfall