Politiet har to hovedteorier om Manshaus' drapsmotiv

Det er et tidsvindu på to timer da drapet på stesøsteren kan ha skjedd. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ønsker ikke å gå nærmere inn på dødsårsaken.
Det er et tidsvindu på to timer da drapet på stesøsteren kan ha skjedd. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ønsker ikke å gå nærmere inn på dødsårsaken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet arbeider med to hovedteorier om hva som var Philip Manshaus' motiv for drapet på sin stesøster, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre, og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot etnisitet. Vi kan godt kalle det hovedteorier, sier politiadvokaten til NTB.

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) har så langt ikke villet forklare seg etter at han lørdag gikk inn i Al-Noor Islamic Centres moské og løsnet skudd.

Senere samme dag ble Manshaus' 17 år gamle stesøster Johanne Ihle-Hansen funnet drept i boligen hvor de begge var folkeregistrert. Søsteren ble adoptert fra Kina da hun var to år gammel.

Undersøker ulike fora

Politiet har tidligere opplyst at det er et tidsvindu på to timer da drapet kan ha skjedd. Politiadvokaten ønsker ikke å gå nærmere inn på Ihle-Hansens dødsårsak.

Samtlige av Manshaus familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 50 politifolk etterforsker angrepet på Al-Noor-moskeen og drapet på Johanne Ihle-Hansen. En sentral del av etterforskningen skjer på ulike fora og kanaler på internett.

– Vi antar at det er der mye av hans radikalisering har funnet sted. I åpne og lukkede fora kan han ha funnet meningsfeller, og det er nærliggende å tro at det kan ha skjedd gradvis, sier Kraby.

Vurderer tvangsinnlegging

Politiet sier de raskt vil ta stilling til om Manshaus skal tvangsinnlegges for rettspsykiatrisk vurdering, ifølge TV 2.

– Dette er noe vi vil ta stilling til ganske raskt. Det er viktig å komme i gang med denne vurderingen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til kanalen.

21-åringen har til nå ikke villet avgi forklaring til politiet. Han har også motsatt seg å bli observert av rettspsykiater.

For å tvangsinnlegge Manshaus for rettspsykiatrisk vurdering trenger politiet en kjennelse fra tingretten. Ifølge politiadvokaten er det sentralt i etterforskningen å avklare den draps- og terrorsiktede bærumsmannens psykiske helse.

Manshaus forsvarer, advokat Unni Fries, ønsker ikke å kommentere saken, skriver TV 2.