Alt om valget
Følg valget:

Enorme forskjeller i kommuneøkonomien

Statsminister Erna Solberg (H) skrøt tirsdag over utviklingen i kommuneøkonomien i Norge, men Nationens gjennomgang viser enorme forskjeller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) skrøt tirsdag over utviklingen i kommuneøkonomien i Norge, men Nationens gjennomgang viser enorme forskjeller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er enorme forskjeller på hvor mye midler de ulike kommunene har på i fond. Mens noen har opptil 150.000 kroner per innbygger, har andre ikke fem flate øre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en gjennomgang Nationen har gjort etter at statsminister Erna Solberg (H) onsdag skrøt over utviklingen i kommuneøkonomien.

– Å si det i Norge er et stort problem med kommuneøkonomien, blir feil. At man er nødt til å innføre eiendomsskatt, blir dobbelt feil, sa Solberg på pressetreffet på Arendalsuka.

Undersøkelsen viser at Oslo og Bærum, hvor det bor omtrent 800.000 mennesker, til sammen har like mye i banken som 295 kommuner med 1,3 millioner innbyggere.

Aukra i Møre og Romsdal kommer godt ut og har 148.000 kroner per innbygger. Midsund i samme fylke har kun 94 kroner per person.

Flere reagerer nå på Solbergs skryt. Der blant Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp).

– Min kommune har ikke fem øre på disposisjonsfond. Dette til tross for at vi har måttet innføre eiendomsskatt for ti år siden, med maks belastning, sier han til avisa.

– Vi har meget nøkterne budsjetter, men får for lite fra staten til å kunne gi folk det tjenestetilbudet som forventes, tilføyer ordføreren.

14 kommuner i Norge har ifølge Statistisk sentralbyrå negative disposisjonsfond, mens fire kommuner ikke har noe i banken.

Seks kommuner har over en milliard kroner.