Nye pass og ID-kort ytterligere forsinket

Slik vil de nye ID-kortene se ut. De vil være klare tidligst i januar neste år, ifølge en ny statusrapport. Foto: Politiet / NTB scanpix
Slik vil de nye ID-kortene se ut. De vil være klare tidligst i januar neste år, ifølge en ny statusrapport. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

12 år etter at daværende justisminister Knut Storberget (Ap) lanserte nye ID-kort og pass, er prosjektet igjen rammet av forsinkelser. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Aftenposten som har fått innsyn i en ny statusrapport som viser at kun 49 prosent av prosjektet er ferdig, og at de nye passene og ID-kortene tidligst vil være klar i januar 2020.

– Arbeidet med innføring og teknologiutviklingen av nye pass og ID-kort har vært mer komplisert enn antatt, og flere forutsetninger har endret seg underveis. Det har oppstått store forsinkelser, og kostnadene er blitt langt høyere enn først antatt. Det tar politiet på stort alvor, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad til avisa.

Les også : Norges nye ID-kort vil koste over 700 millioner

Det siste året har antatt prosjektkostnad økt med 70 millioner kroner til 620 millioner kroner, i tillegg til byggeinvesteringer for 120 millioner kroner.

Årsaken til at politikerne vedtok å innføre de nye passene og ID-kortene er at det i dag er altfor enkelt å operere med falsk identitet i Norge.

I Sverige og i 18 andre land innførte de nye identifikasjonspapirene for ti år siden.