Fortsatt rødt nivå for Veslemannen

Bilde tatt forrige gang farenivået ble hevet til rødt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Bilde tatt forrige gang farenivået ble hevet til rødt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Til tross for noe reduserte bevegelser i det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma, opprettholder NVE onsdag rødt farenivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nivået ble hevet til rødt mandag kveld. Dette var basert på økte bevegelser, samt varsel om nedbør. I sin morgenrapport onsdag morgen opprettholder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) faren på det aller høyeste nivået.

Det kom 22 millimeter nedbør i løpet av tirsdagen, og hastighetene fortsatte å øke med nedbøren som kom.

Har avtatt noe

– Det har blitt registrert jevnt med steinsprang fra lytteposten til Sivilforsvaret og også på våre måleinstrumenter. Siden i natt har bevegelsene avtatt noe, dette i takt med at nedbøren har stoppet opp. Det er fremdeles store bevegelser i fjellpartiet, melder NVE.

Hastighetene er onsdag morgen mellom 15 og 20 centimeter per døgn i øvre og midtre del og rundt 5 centimeter per døgn i nedre del. Tirsdag var bevegelsen i øvre del oppe i 37 centimeter per døgn.

Evakuert for 15. gang

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Som alltid ved rødt farenivå, er beboerne under fjellpartiet evakuert. Dette er 15. gang beboerne evakueres.

Fjellpartiet har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune.

Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009, først av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, så av NVE fra 2015.

Personvernpolicy