Dette vet vi om terrorsiktede Philip Manshaus (21)

Philip Manshaus fotografert som 17-årig litteraturelev ved Oslo By Steinerskole, i forbindelse med et intevju med Framtida.no.
Philip Manshaus fotografert som 17-årig litteraturelev ved Oslo By Steinerskole, i forbindelse med et intevju med Framtida.no. Foto: Andrea Rygg Nøttveit
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få timer før skytingen i moskeen i Bærum søndag hyllet Philip Manshaus andre terrorister på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble klart at Philip Manshaus (21) siktes for terror, har ABC Nyheter valgt å gå ut med navn og bilde. Denne artikkelen ble først publisert med siktede anonymisert.

Lørdag gikk 21 år gamle Philip Manshaus fra Eiksmarka i Bærum inn i Al-Noor Islamic-moskeen i Bærum og løsnet flere skudd. Ingen personer ble drept eller alvorlig skadet.

Mohamed Rafiq (65) fikk lagt den nå siktede mannen i bakken og holdt ham der til politiet kom til stedet.

Kort tid etter rykket politiet ut til 21-åringens bopel i et villastrøk i Bærum. Etter en stund ble det klart at en 17 år gammel jente hadde blitt funnet drept på adressen. Philip Manshaus er siktet for drapet på 17-åringen, som politiet har bekreftet er siktedes stesøster.

Mannen er siktet for drap og drapsforsøk etter angrepet i moskeen.

Les også: Siktedes stesøster (17) funnet drept

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyllet terrorist

I et innlegg lagt ut på et nettforum få timer før skytingen i moskeen, hyllet den drapssiktede personene bak angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego.

Politiet holder fortsatt vakt etter at en person skjøt inne i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Politiet holder fortsatt vakt etter at en person skjøt inne i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I innlegget skriver Manshaus at han er utvalgt av «Saint Tarrant», med referanse til Brenton Tarrant, som er siktet for å ha drept 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand.

Drapssiktede oppfordret til rasekrig i samme innlegg. Innlegget blir avsluttet med «Valhall venter».

Siktede også har uttrykt støtte til Vidkun Quisling, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har innvandringsfiendtlige holdninger, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Se video fra pressekonferansen under:

Les også: Politiet: Vi ble varslet om den drapssiktedes nettaktivitet for en tid tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lastet opp bilder

Dagen før moské-angrepet ble det lagt ut titalls bilder på en bildeplattform på nettet, av den angivelig gjerningsmannen.

Det er ikke kjent hvem som publiserte bildene.

Politiet har sagt at de har funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

Les også: Politiet etterforsker gjerningsmannens nettaktivitet

Var aktiv i speidermiljø

Den drapssiktede bærumsmannen er tidligere ustraffet, men har hatt kontakt med politiet ved flere anledninger tidligere.

Philip Manshaus har tidligere vært aktiv i et speidermiljø lokalt, hvor han var troppslederassistent.

– Dette er bare en tragedie, sier en person i speidergruppen til TV 2.

Siktede er folkeregisteret i en bolig i et villaområde i Bærum sammen med et annet familiemedlem. Han er også eier av en leilighet i Oslo.

Drapssiktede står oppført med en formue på tre millioner kroner.