Styremedlem i Bærum-moské: 75-åring overmannet gjerningsmannen

Styremedlem Irfan Mushtaq utenfor al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han ble oppringt om hendelsen og kjørte umiddelbart til moskeen, hvor han var med på å få kontroll på gjerningsmannen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Styremedlem Irfan Mushtaq utenfor al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han ble oppringt om hendelsen og kjørte umiddelbart til moskeen, hvor han var med på å få kontroll på gjerningsmannen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 75-åring tilknyttet Al-Noor Islamic Centre i Bærum fikk overmannet gjerningsmannen etter skyteepisoden lørdag ettermiddag, ifølge et styremedlem i moskeen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styremedlem og tidligere forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, kom raskt til moskeen etter å ha blitt oppringt fra et av medlemmene som befant seg der. Mushtaq bor like i nærheten og var på plass før politiet.

– Da jeg kom, var det helt kaotisk. Midt i lokalene så jeg en masse hylser, sier Mushtaq til NTB.

– Og da så jeg et av våre medlemmer sittende over gjerningspersonen, som forsøkte å komme seg vekk. Vi bandt ham fast sammen og holdt ham nede, sier han.

Bønn kort tid før

Etter hvert kom politiet til åstedet, og de fikk kontroll på gjerningsmannen.

Kort tid før gjerningsmannen ankom moskeen, var det bønn klokken 15.30, som varte i om lag 15 minutter. Det var rundt sju personer til stede under bønnen, ifølge Aftenposten. Hadde gjerningsmannen ankommet moskeen ti minutter tidligere, kunne imamen og flere andre risikert å bli skutt, mener Mushtaq.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og hadde han kommet i morgen, hadde det vært tusenvis til stede i forbindelse med id-feiringen, sier han.

– Vi fikk raskt kontroll

Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07.

– Vi måtte gå inn og aksjonere raskt. Vi hadde store mannskaper på stedet. Da vi kom inn i moskeen, fikk vi raskt kontroll på gjerningsperson med hjelp fra publikum, sa seksjonssjef Rune sSkjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse på politihuset i Oslo lørdag kveld.

Politiet har pågrepet en norsk hvit mann, som er bosatt i nærmiljøet. Han ble også skadd i hendelsen, men skadeomfanget er ukjent. Han er ikke ennå blitt avhørt. Mannen er siktet for drapsforsøk.