Gerhardsen ville at kong Haakon skulle abdisere

Regjeringen i statsråd på Slottet. Kong Haakon er til stede, (t.v.) og kronprins Olav sitter for enden av bordet. Til venstre for kongen sitter statsminister Einar Gerhardsen. Bildet er fra 9. desember 1949. Arkivfoto: NTB scanpix
Regjeringen i statsråd på Slottet. Kong Haakon er til stede, (t.v.) og kronprins Olav sitter for enden av bordet. Til venstre for kongen sitter statsminister Einar Gerhardsen. Bildet er fra 9. desember 1949. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hittil upubliserte notater fra tidligere statsminister Einar Gerhardsen viser at han ønsket kong Haakon skulle gå av og gi tronen til kronprins Olav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var kong Haakon selv som først tok opp spørsmålet om abdisering, skriver Aftenposten , som har fått tilgang til de personlige notatene til tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Einar Gerhardsen fra høsten 1956 til våren 1957.

I notatene står det blant annet at Gerhardsen snakket med kong Haakon om hvordan kronprins Olav klarte seg som hans erstatter mens han var sykmeldt. I samtalen sier kong Haakon, som da var 83, at det «skulle forresten være en aldersgrense for konger. Jeg håpet å kunne gå av da jeg var 80 år, men det gikk jo dessverre ikke».

Senere i en samtale med daværende stortingspresident Oscar Torp tar Gerhardsen opp dette. Torp sier at kongen også har tatt det opp med ham. Gerhardsen og Torp blir dermed enige om at det ville være gunstig om kongen nå ville trekke seg tilbake, og at statsministeren forsiktig ville gi uttrykk for det dersom anledningen bød seg.

22. januar 1957 skrev Ap-avisen Nordlys en lederartikler om rykter om at kong Haakon ville tre tilbake ved 50-årsdagen for tronebetingelsen. Artikkelen vakte oppsikt, og kongen tok kontakt med Gerhardsen for en samtale. Kongen var fortvilet og ville vite hva folket mente om saken. I Gerhardsens notater står det at han tidligere hadde bestemt seg for å spørre kongen om han ville trekke seg. Dette gjorde han imidlertid ikke. Kongen døde 21. september samme år.

Les også: Da kong Olav V fikk skarv

Personvernpolicy