Nokas-raner innrømmer innførsel av store mengder hasj

<p>Store deler av ransutbyttet fra Nokas-ranet er fortsatt på avveie. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX</p>
Store deler av ransutbyttet fra Nokas-ranet er fortsatt på avveie. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX Foto: NTB scanpix

Nokas-raner Alf Henrik Christensen innrømmer å ha innført store mengder hasj og er nå varetektsfengslet i fire uker. – Jeg ble tatt på fersk gjerning, sier han

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

57-åringen ble i 2007 dømt for sin rolle som sjåfør under det dramatiske Nokas-ranet i Stavanger i april 2004.

Nå er han siktet for innførsel av rundt 130 kilo hasj, ifølge VG. Christensen ble fredag varetektsfengslet av Aust-Agder tingrett i Arendal i fire uker, hvorav de to første er i full isolasjon med brev- og besøksforbud. 57-åringen samtykket til fengslingen.

Han ble pågrepet natt til fredag i en båt ved Lyngør på vei fra Hirtshals i Danmark. Båten skal ha vært en hurtiggående båttype med flere hundre hestekrefter. Overfarten fra Danmark til Norge skal ha foregått svært raskt – på rundt tre timer, ifølge NRK.

Christensen har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Det opplyser hans forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, til TV 2. 57-åringen vil bli avhørt utover dagen.

Les også: Harnes og Betew fastholder at de er uskyldige

– Tatt på fersk gjerning

– Det er ikke så mye å si. Jeg er tatt på fersk gjerning, sa Christensen til Fædrelandsvennen på vei ut av tingretten fredag morgen.

To andre personer er også siktet i saken, og alle tre ble pågrepet natt til fredag. Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer den ene mannen, sier at hans klient nekter straffskyld, og at mannen ville motsette seg varetektsfengsling.

De to andre mennene ble fredag også varetektsfengslet i fire uker – to uker i full isolasjon med brev- og besøksforbud og uten tilgang til aviser og TV.

Les også: David Toska er prøveløslatt for første gang

Sjåfør under Nokas-ranet

Tiltalte Alf Henrik Christensen, her under NOKAS-rettssaken, er tiltalt for å ha forsøkt å frakte narkotika til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Tiltalte Alf Henrik Christensen, her under NOKAS-rettssaken, er tiltalt for å ha forsøkt å frakte narkotika til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Christensen har i senere tid blitt dømt til flere års fengsel for narkotikakriminalitet i den såkalte Sult-saken.

Påtalemyndigheten mener han forsøkte å smugle hasj fra Nederland, også da med blant annet båt. Nokas-raner Metkel Betew var også involvert i saken. Christensen ble dømt til nærmere fire års fengsel for smuglingen, men anket dommen fra Oslo tingrett. Nå venter han på dommen fra lagmannsretten.

Les også: 15 år siden Nokas-ranet: – Glad vi ble tatt

Ransutbytte: 57,4 millioner

Christensen ble dømt til elleve års fengsel for å ha deltatt som sjåfør under Nokas-ranet i 2004. Tellesentralen Nokas i Stavanger sentrum ble ranet 5. april 2004. Ranerne fikk med seg et utbytte på 57,4 millioner kroner – noe som gjør det til norgeshistoriens største ran.

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept under ranet. 15 menn ble dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet. David Toska, som av retten ble utpekt som hjernen bak ranet, ble dømt til 18 års fengsel.

Les også: 15 år etter Nokas-ranet er fortsatt 51,4 millioner borte

Personvernpolicy