Klima- og naturkrisene henger sammen

Illustrasjonsfoto viser en isbjørn som er utenfor sitt naturlige habitat i Russland.
Illustrasjonsfoto viser en isbjørn som er utenfor sitt naturlige habitat i Russland. Foto: Alina Ukolova / AP

Dette gjelder årsakene, men også for løsningene. Vern og restaurering av skog og myr er avgjørende for å bevare naturmangfold og holde klimagassutslipp ned. I lys av FNs klimapanels nye rapport om klima og landarealer må Norges innsats for naturvern økes.

Stemmer: Aled Dilwyn Fisher
Klimarådgiver i Naturvernforbundet
Stemmer: Silje Aske Lundberg
Leder for Naturvernforbundet

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

FNs klimapanel og FNs naturpanel har allerede vist at klima- og naturkrisene er de største utfordringene verden står overfor. Av og til framstilles «klima» og «natur» som hensyn i konflikt.

Men FNs klimapanels nye rapport om klima og landarealer, som lanseres torsdag 8. august 2019, styrker viktigheten av å se klima og natur i sammenheng. Nedbygging av landarealer truer ikke bare naturtyper og arter, men også naturlige lagrer for klimagasser. Samtidig er økende tørke, ekstremregn og flom forårsaket av klimakrisen en enorm trussel mot naturområder.

I tillegg til å kutte utslippskilder må verden satse på naturens klimaløsninger. Politikere – også i Norges – må prioritere (1) vern og restaurering av skog og myr, (2) endringer i kosthold og jordbruk, og (3) utslippskutt som monner for å beskytte økosystemer og arter.

I juli 2019 har vi sett temperatur rekorder i mange europeiske land og rekordlav sjøis i Arktis. Temperaturer for juli er 1,2 grader høyere enn før-industrielle nivåer. Det var den varmeste juli noensinne – men likevel kan det være den kaldeste i det kommende århundret.

Les også: Solberg og Støre i klinsj om klima og arbeidsliv

Skog

Endringer i arealbruk truer skog. Boreal skog er et av verdens største karbonlager.

Flatehogst bidrar til utslipp fra skogsjord og skogen som økosystem. Det kan ta 150 år for en ny skog å tilbakebetale utslippene. Skogbrukets beste klimabidrag er derfor å la skogen stå.

Et grunnleggende problem i Norge er at frivillig vern, der all styringen i skogvernet ligger hos grunneier og skogbruket, går foran det å ta vare på naturmangfold. Kvaliteten på skogvernet må styrkes og de biologisk beste områdene vernes.

Skogplanting kan ha en plass i naturens klimaløsninger.

Bygging av skogsveier er den største trusselen mot villmarka. Ved å gi tilskudd til økt hogst og veibygging i bratt terreng subsidierer regjeringen tiltak som fører til økt flomfare, skred og erosjon. Å beholde variert og gammel skog er avgjørende for klimatilpasning på grunn av skogens evne til vannregulering og rassikring. Det må derfor stilles langt strengere krav til bygging av skogsveier og taubane.

Skogplanting kan ha en plass i naturens klimaløsninger. Likevel må skogplanting skje uten å erstatte bjørk og lauvskog med sikta- og lutzgran. Utover de ødeleggende økologiske effektene av disse fremmede artene er forplanting av mer gran i åpen mark eller som erstatning for løvskog et dårlig klimagrep.

I regjeringsplattformen står det at regjeringen skal «stanse planting av og bekjempe spredningen av fremmede arter». Statsrådene Elvestuen og Bollestad må stå ved regjeringserklæringen og forby bruk av slike treslag.

Myr

Myrene tilbyr viktige økosystemtjenester som flomdemper, vannrenser og karbonlager. Torvmosene kan holde på vann ti ganger sin egen vekt. Dermed fungerer myra som en svamp som kan holde på store mengder vann. Den er både flomdemper og vannreservoar, som er ekstra viktig når klimaendringene fører til mer ekstremvær.

Regjeringens forbud mot nydyrking av myr i år fortjener ros. Men dette vil ikke alene løse problemet med torvuttak. CO2-avgift på omsetning av torv vil synliggjøre samfunnskostnadene, og en slik løsning vil sikre at det ikke blir forskjell på om produktet kommer fra norske eller utenlandske uttak. Avgift vil fremme mer miljøvennlige typer jordforbedringsmaterialer, som kompostbasert jord.

I tillegg må restaurering av allerede ødelagte myrer bli enda større prioritert.

Les også: Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Hyttebygging truer skog og myr

For å verne og restaurere skog og myr må Norge ta tak i hyttebygging. Det bygges mellom 4000 og 7000 hytter og fritidshus hvert år, ofte i natur som fra før er lite påvirket av inngrep. En gjennomsnittshytte legger beslag på om lag én dekar tomteareal, og i tillegg kommer veier og annen infrastruktur. Økt biltrafikk bidrar også til CO2-utslipp.

Det må innføres forbud mot all bygging av hytter eller veier på myrarealer.

Kommuner tillater bygging av både hytter og veier også på myrarealer. Myrene graves opp og fylles med stein og grus. Når det bygges hytter eller veier i myr, blir de drenert. Dermed starter nedbrytingen av myra. Det må innføres forbud mot all bygging av hytter eller veier på myrarealer.

Jordbruk og kosthold må endres

Arealbruk for jordbruk er selvsagt av stor betydning når det gjelder klima og landarealer. Landbruk for matproduksjon står for over 20 prosent av globale utslipp. Samtidig er jordbruk utsatt for endringer i både temperatur og regnmønstre. Norsk landbruk har allerede opplevd flere år med økende farer for tørke og ekstremvær.

Nøkkelen til de største utslippskuttene ligger i kosthold.

Vi må bygge bærekraftige, klimatilpassete matsystemer som kutter både matsvinn og utslipp, spesielt for å verne matsikkerheten og levebrødet til småskala produsenter i sør.

Før sommeren signerte bøndenes organisasjoner og regjeringen en avtale hvor bondeorganisasjonene forplikter seg til å kutte utslipp med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Nøkkelen til de største utslippskuttene ligger i kosthold. Regjeringen skal bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen i tråd med de nasjonale kostholdsrådene. Det er bra og nødvendig, og det innebærer halvering av forbruket av kjøtt fra gris, storfe og sau. Det er ikke sagt noe om hvor raskt denne kostholdsendringen skal gjøres. Hvis de nås i 2030 gir det et kutt på 3,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Ingen snarveier

Globalt har stans i avskoging og omfattende restaurering i landsektoren potensialet til å bidra med en tredel av utslippskuttene som kreves innen 2030 for å unngå katastrofale klimaendringer. Men å satse på naturlige klimaløsninger gir oss ikke anledning til å fortsette med utslipp som før. For eksempel kan storskala «negative utslippsløsninger» som bioenergi med karbonfangst og -lagring (kjent som BECCS) ikke ta karbon ut av atmosfæren raskt nok eller i store nok mengder til å erstatte utslippskutt. Naturlige løsninger er dermed ikke en erstatning for, men kommer i tillegg til, raske og dype utslippskutt.

Monokulturer av bioenergiavlinger kan også true matsikkerhet og biomangfold ved å bygge ned matjord og sårbare naturområder, samtidig som de er svært lite tilpasset til konsekvensene av klimaendringer. Det er mye bedre å verne og restaurere gamle og naturlige skog og andre naturområder. Bioenergi bør spille en liten og godt regulert rolle i klimatiltak. Det haster mer – både for natur og klima – å kutte utslipp fra energiproduksjon, transport, bygg og mat.

Vi må handle nå

Klimakrisen krever enormt mye av oss. Derfor er det lurt å spille på lag med naturen. Natur- og klimakrisene bør løses i felleskap. Norge har enormt ansvar, og enorme muligheter, for å verne om naturens klimaløsninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:36 Tunge isforhold forsinker hjelpen til Ousland og Horn03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:22 Minst tre personer skutt på marinebase på Hawaii03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 Minst 57 døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 TikTok dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing23:30 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Isbre-dramaet på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 EU og Norge bommer på miljømål14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Regjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36 Massiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30 Macron står ved Nato-kritikken10:28 Uendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24 Frp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18 Nå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17 Nato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12 Resultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30 Elever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28 Frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22 Svensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47 Én av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45 Kim Jong-un rir igjen08:43 Manchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16 – Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53 Rivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50 Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43 Økning i selvmord blant menn07:27 – Gir begrenset økning i one night stands07:26 Vegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26 286 narkotikadødsfall i 201807:17 Lungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15 Herrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11 Halvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08 Kongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44 Aske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41 Brann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30 Bø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10 Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01 Mor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00 – Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51 Av-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51 Dette skjer i dag05:30 Årets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30 Flere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29 Dette skjedde i natt05:20 Flere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04 Fregatt-TV ble seersuksess05:03 Ti arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40 Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn - har to dager med mat igjen04:30 15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55 Italia gir grønt lys for to skip med migranter03:51 Zuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33 Fagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57 NRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45 Jill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding
Siste nytt
04:36NorgeTunge isforhold forsinker hjelpen til Ousland og Horn03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:22VerdenMinst tre personer skutt på marinebase på Hawaii03:18VerdenFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18VerdenMinst 57 døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04NorgeTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53VerdenTikTok dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing23:30SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenIsbre-dramaet på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeEU og Norge bommer på miljømål14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkRegjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36SportMassiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30VerdenMacron står ved Nato-kritikken10:28NorgeUendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24PolitikkFrp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18PengerNå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17VerdenNato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12NorgeResultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30NorgeElever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28NorgeFrykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22SportSvensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47PolitikkÉn av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45VerdenKim Jong-un rir igjen08:43SportManchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16Verden– Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53KulturRivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50NorgeVenter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43NorgeØkning i selvmord blant menn07:27Helse og livsstil– Gir begrenset økning i one night stands07:26MotorVegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26Norge286 narkotikadødsfall i 201807:17NorgeLungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15SportHerrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11Helse og livsstilHalvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08VerdenKongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44VerdenAske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41NorgeBrann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30SportBø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10NorgePetroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01NorgeMor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00Verden– Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51Helse og livsstilAv-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51NorgeDette skjer i dag05:30NorgeÅrets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30VerdenFlere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenFlere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04NorgeFregatt-TV ble seersuksess05:03VerdenTi arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40NorgePolfarere forsøker å nå Ousland og Horn - har to dager med mat igjen04:30Verden15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55VerdenItalia gir grønt lys for to skip med migranter03:51SportZuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33NorgeFagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57NorgeNRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45PolitikkJill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding
Populært