Bistandsadvokat: – Hagen-familien har kontakt med kidnappere

VIDEO: Se bistandsadvokat Holdens uttalelse om utviklingen i Hagen-saken her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til Anne-Elisabeth Hagen skal ha vært i kontakt med de påståtte kidnapperne, men ikke fått livsbevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC NYHETER): På en pressekonferanse tirsdag opplyste bistandadvokat Svein Holden, som bistår familien til Anne-Elisabeth Hagen, at det har vært ny kontakt med den antatte motparten. Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Lørenskog ettermiddagen 31. oktober i fjor.

Holden viste til at det var ny kontakt med de påståtte kidnapperne 8. juli.

– Det meste av innholdet kan jeg ikke gå inn på offentlig. For det første oppfatter vi henvendelsen som et klart og tydelig budskap. Det sies klart at Anne–Elisabeth lever, men vi har ikke mottatt et bevis på at det er riktig, sier bistandsadvokaten.

Les også: VG: Hagen-familien fikk nytt pengekrav – har betalt penger for livsbevis

På norsk

Etter dette har familien selv hatt kommunikasjon med motparten på norsk.

Politiet skal ikke være en del av kommunikasjonen, men Holden understreker overfor ABC Nyheter at politiet holdes orientert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en såkalt forhandlingssituasjon har ikke politiet en rolle. De etterforsker straffesaken, mens forhandlingen er familiens domene, sier Holden.

– Er dette noe familien gjør helt på egenhånd?

– Nei, vi spør politiet om råd. Det er det ikke noe tvil om, sier han.

Holden ønsker ikke å svare på hvem som leder kommunikasjonen med motparten.

SE VIDEO: Pressekonferanse med Svein Holden om Hagen-saken

– Tydelig kommunikasjon

Ifølge bistandsadvokaten inneholder kommunikasjonen informasjon som bare de som har bortført kvinnen, kan ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Familien har opplevd disse ni månedene som den reneste terror. Anne-Elisabeth er ektefelle, mor og mormor. Det er umulig å forestille seg den følelsen familien har og har hatt, sier bistandsadvokaten.

Fakta om forsvinningssaken på Lørenskog:

* 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen (69) var forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhammar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon

* 26. juni opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Holden ønsker ikke å kommentere om familien har fått svar fra motparten eller om det har vært en enveiskommunikasjon etter 8. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det eneste vi kan gå ut med er at det har vært en tydelig kommunikasjon med motpart etter 8. juli. Hvem som har stått for det, eller om det er fra begge partene, det kommenterer vi ikke, sier han.

På pressekonferansen uttalte Holden at familien forventer å se fremdrift i forhandlingene.

Les også: Anne-Elisabeth Hagens mobil funnet kort tid etter forsvinningen

– Et forsterket håp

I slutten av juni gikk Øst politidistrikt ut med at de hadde gått bort fra hovedhypotesen om at Hagen ble utsatt for en økonomisk motivert kidnapping.

Politiet mener heller at det er snakk om et drap og en fingert kidnapping.

Holden er tydelig på at familien fortsatt anser saken for å være en bortføringssak, og at han er uenig i politiets vurderinger.

– Familien deler politiets bekymring for at det har tatt lang tid uten livsbevis, men det er helt klart at motpartens henvendelse til oss har gitt et forsterket håp om at hun kan komme tilbake i god behold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10 millioner

Ifølge kilder VG siterte i forrige uke, skal familien til Anne-Elisabeth Hagen (69) skal ha betalt rundt 10 millioner kroner etter at det i juli var ny kontakt med de antatte kidnapperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betalingen ble gjort i håp om å få opplysninger som kan bekrefte at kvinnen fortsatt lever. Påstandene har så langt verken blitt bekreftet av Hagen-familien eller politiet.

Øst politidistrikt vil gi sine kommentarer til saken på en pressekonferanse på Lillestrøm klokka 14 tirsdag. Det har gått snart ti måneder siden 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Lørenskog i Akershus 31. oktober i fjor.

Les også: Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen

Boligen til Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien, den savnede kona til Tom Hagen. Foto: Terje Pedersen / Privat / NTB scanpix
Boligen til Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien, den savnede kona til Tom Hagen. Foto: Terje Pedersen / Privat / NTB scanpix

Få framskritt

Da ektemannen, Tom Hagen, kom hjem til bolighuset 31. oktober i fjor fant han blant annet et notat med instrukser om hva han måtte foreta seg hvis han ville se kona si igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedkravet fra de antatte gjerningspersonene skal ha vært løsepenger tilsvarende rundt 9 millioner euro, utbetalt i den vanskelig tilgjengelige kryptovalutaen monero. Han ble også instruert om ikke å kontakte politiet og om å kommunisere med gjerningspersonene på en digital plattform, som politiet senere har karakterisert som lite egnet til kommunikasjon.

Det er gjort svært få tekniske funn i den snart ti måneder lange etterforskningen, trass grundige søk blant annet i Langevannet nedenfor Hagens bolig.

Det er imidlertid funnet slepespor etter det som antas å være en kropp i boligen. Sporene kan tyde på at Anne-Elisabeth Hagen ble overrasket av de antatte gjerningspersonene da hun var på badet en gang på formiddagen 31. oktober.