LO advarer mot forslag til strammere regler for dykkere

Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med dykkere fra land, Petroleumstilsynet skal føre tilsyn med offshoredykkere og Sjøfartsdirektoratet skal føre tilsyn med dykkere fra skip, legger nye regler opp til.
Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med dykkere fra land, Petroleumstilsynet skal føre tilsyn med offshoredykkere og Sjøfartsdirektoratet skal føre tilsyn med dykkere fra skip, legger nye regler opp til. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye regler for yrkesdykkere kan gi lengre og farligere arbeidsdager, mener LO. Sjømat Norge mener dykkere får et like godt vern under nytt regelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det Arbeidstilsynet som har ansvaret for å føre tilsyn med yrkesdykkere. I et nytt forslag fra et utvalg nedsatt av regjeringen går det fram at Sjøfartsdirektoratet skal få overført ansvaret for dykking som foregår fra skip.

– Den foreslåtte løsningen innebærer både en sikkerhetsrisiko for dykkerne i sjøfarten og et konkurransefortrinn for dykkervirksomhetene. Forslaget synes ikke å ta opp i seg den helse- og sikkerhetsrisiko som er forbundet med dykking, eller at kommersielle behov står opp imot dykkernes risiko for helseplager og tap av liv, skriver LO i sitt høringsinnspill, ifølge Klassekampen.

Som avisen tidligere har omtalt går det i forslaget også fram at maksimal arbeidstid per år økes fra 1.582 timer til 2.190 timer, en økning på 605 arbeidstimer i året. Det legges også opp til ulike regler for dykkere som opererer fra land og dem som dykker fra skip.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO er også kritiske til at tilsynsfunksjonen for yrkesdykkere ligger an til å bli fordelt på tre tilsyn.

Mange av yrkesdykkerne som dykker fra skip, jobber for oppdrettsselskap. Maritim fagsjef Arild Rød i NHO-foreningen Sjømat Norge, som organiserer oppdrettsselskap og andre aktører i havbruksnæringen, sier skipssikkerhetsloven er motsvaret til arbeidsmiljøloven, og at det ikke er grunn til at frykte et dårligere vern for dykkere på skip.

– Dykkerne får et like godt vern under sjøfartsregimet, sier Rød.