Voldsforsker om masseslagsmål i Oslo:– En gruppe som setter seg over samfunnets normer

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konfrontasjonen mellom en gruppe unge menn og politiet på Bogerud i Oslo denne uken har skapt diskusjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En video ABC Nyheter har sett viser hvordan politiet forsøker å få kontroll på 15-20 personer på Bogerud.

Blant innleggene som verserer på blant annet Facebook skrives det: «Det som kommer ut i media var ikke det som skjedde. Det var aldri noen gjengkonflikt, ingen slåsskamp heller og ingen som sloss mot politiet. Heller ingen som ble skadet».

Ifølge NTB ble til sammen ti personer pågrepet i Oslo, siktet for blant annet vold mot politiet etter melding om slåssing på Bogerud T-banestasjon i 21-tiden mandag kveld.

Da politiet ankom stedet, ble stemningen aggressiv. Personene, som er i alderen 16 til 25 år, etterkom ikke pålegg fra politiet om å trekke seg tilbake, og flere dyttet også til politibetjenter.

Les også: Kriminaliteten fortsetter å falle

– Tror at de eier området

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har sett videoen som ABC Nyheter har fått tilgang til og som viser at politiet arbeider med å få kontroll på de unge personene, samt en spent situasjon hvor politiet må legge flere i bakken og ta i bruk batong. Bjørnebekk kommenterer videoen slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er jo litt vanskelig å kommentere ettersom vi ikke får se foranledningen, den er jo borte. Men i forhold til utsnittet vi kan se på videoen, så viser det en gruppe mennesker som tilsynelatende tror at de eier området og de normene som skal gjelde der. De viser heller ingen tegn til å underordne seg ordensmakten, sier Bjørnebekk til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener politiet ikke har annet valg enn å opprette ro og orden dersom det har funnet sted masseslåssing med personskade i forkant.

– En veldig alvorlig handling

– Masseslåsskamp på offentlig sted er en veldig alvorlig handling. Da må politiet gripe inn. Vanligvis får de kontroll, men av bildene og kroppsspråket ser vi at personer ikke hører etter eller endrer atferd når de blir tilsnakket. Vi kan ikke tillate at folk reagerer på den måten, sier voldsforskeren, som minner om at vold mot offentlige tjenestemenn straffes hardt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er denne hendelsen på Bogerud et uttrykk for?

– Dette er et alvorlig trekk ved kriminalitetsutviklingen at noen ikke har respekt for landets lover. Det er et uttrykk for en gruppe som setter seg helt utenfor samfunnets vanlige normer, de innbiller seg at de eier området og aksepterer ikke at noen står over dem. Dette bryter med det som bidrar til et godt samfunn med felles normer, etikk og gode relasjoner til instanser som skal sørge for ro og orden, mener Ragnhild Bjørnebekk.

Les også: Høyre vil slå hardere ned på gjenger og ungdomskriminelle

– Fiendtlig holdning til autoriteter

– Hva tror du er forklaringen på at dette skjer?

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Morten Holm / SCANPIX

– Dette handler om en fiendtlig holdning til politi og andre autoriteter. Dermed tolkes ting i en negativ ramme basert på mistillit, som igjen forsterker det hele. Dette mønsteret er vanskelig å bryte, og bidrar til å legalisere bort vanlige normer, sier Bjørnebekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Oslo har gjennomført en rekke avhør av de siktede for å skaffe seg et bedre bilde av hendelsen.

– Før vi har gjennomgått disse, er det vanskelig å si noe om årsak og motiv. Det vil også bli gjennomført vitneavhør, opplyser Terje Bechmann Dahl, leder etterforskningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

De pågrepne er siktet for vold mot politiet, brudd på våpenloven, trusler og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

Les også: Solberg: – En trygg oppvekst varer livet ut

– Samfunnet dytter oss ut via fattigdom

Rapper Mikal Bøckman i Oslo mener innvandrerungdom blir stigmatisert og trakassert av politiet.

– Unge vokser opp og møter trakassering og stigmatisering fra de er små barn. De blir strippet og ransaket av politiet. Det skaper ikke tillit. Det handler om hvordan politiet angriper disse ungdommene og hvordan resten av samfunnet dytter oss ut via fattigdom. Det er strengere krav fra skolen og fra samfunnet. Det skaper mer utenforskap når vi møter et autoritært politi, sier Bøckman til Dagsnytt 18.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp: Foreldre til mindreårige kriminelle bør miste barnetrygda

Politiet: – Når de bryter loven, må vi reagere

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Enhetsleder i Oslo politidistrikt øst, John Roger Lund avviser påstanden om trakassering av innvandrere.

– Vår tilnærming er å bygge tillit til ungdommen, både hjelpe dem og spille på lag med dem når de er utsatt for noe. Men når de bryter loven, må vi fortelle dem at det blir sanksjoner, sier Lund.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) reagerer på hendelsen og etterlyser mer disiplin og økt respekt for politiet.

– Det har mye med dårlig integrering å gjøre. Og det har også med det at det har vært en manglende respekt for autoriteter i Oslo både mot lærere og nå også mot politiet. Dette er en trend som vi er nødt til å snu. Regjeringen kommer derfor til å legge fram en handlingsplan mot ungdomskriminalitet, varsler Kallmyr, ifølge NRK.