Tilbakekalles:Singapore advarer mot norsk bakterieinfisert laks: – Må snu alle steiner

Bildet er ment som illustrasjon. Norsk laks har fått påvist den sykdomsfremkallende bakterien listeria.
Bildet er ment som illustrasjon. Norsk laks har fått påvist den sykdomsfremkallende bakterien listeria. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk laks som inneholder sykdomsfremkallende bakterie har blitt tilbakekalt fra Singapore.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk laks tilbakekalles fra Singapore etter at bakterien listeria monocytogenes har blitt oppdaget i prøver av fisken, opplyser Singapore Food Agency (SFA) i en pressemelding onsdag.

Den berørte fisken ble innført av importøren Yu Fish, Selskapets norske leverandør hadde informert dem om forurensningen, forteller SFA i en pressemelding.

Astrid Vik Aam, pressekontakt i Cermaq, kan bekrefte at det er Cermaqs slakteri i Finnmark den tilbakekalte laksen stammer fra.

– Vi er opptatt av matsikkerhet og at fisken skal være trygg å spise. Det er en forutsetning for oss. Vi tar prøver hver eneste dag, som del av våre standardprosedyrer, sier Aam til ABC Nyheter.

– Strengt kontrollregime

Hun legger til selskapet varsler og fører tett dialog ned matmyndigheter og kunder med en gang de får påvist bakterien i fisken.

– Listeria er noe som naturlig forekommer og noe som kan dukke opp i forbindelse med prosessering av mat. Og det er nettopp på grunn av det at vi fører et strengt kontrollregime og tar prøver hele året, sier Aam, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å si hvorfor vi fikk påvisning den dagen her, men vi må iverksette tiltak uansett, gå gjennom rutiner og snu alle steiner.

Les også: Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken

Kan bli syk

SFA skriver i pressemeldingen at de anbefaler forbrukere som har kjøpt atlantisk laks fra Norge å koke laksen grundig før konsum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grundig koking dreper listeria monocytogenes. De som er usikre på om laksen de kjøpte er berørt, kan henvende seg til utsalgsstedet der kjøpet ble foretatt for å sjekke, skriver SFA i pressemeldingen.

Listeria monocrytogenes kan forårsake den bakterielle infeksjonen listeriose. Symptomer inkluderer feber, muskelsmerter og diaré.

For utsatte grupper kan infeksjonen gi alvorlig sykdom, som hjernehinnebetennelse og blodforgiftning. Gravide kan miste barnet om det smittes av infeksjonen , ifølge NHI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 2005 til 2016 ble det rapportert om 20-30 tilfeller av listeriose i Norge, ifølge NHI, som skriver at det er en sjelden sykdom her til lands.

Man kan bli syk av å spise infisert mat, men sykdommen er ikke smittsom mennesker imellom. Bakterien kan drepes med tilstrekkelig varmebehandling.

Ifølge SFA ligger nøkkelen til forebygging i håndhygiene, rett behandling, koking og konsumering av maten.

Vask hender og kjøkkenredskaper, samt rå frukt og grønnsaker før inntak, og skrell dem om nødvendig. Rå sjømat og dyreprodukter må gjennomkokes eller stekes, slik at bakterien dør. Man bør også holde rått kjøtt separert fra ferdigbehandlet mat, frukt og grønnsaker.

Les også: Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore