To av tre nordmenn frykter Russlands president

Mange nordmenn sier de mener Russlands president Vladimir Putin utgjør en reell fare for verdensfreden i en undersøkelse Dagbladet har fått utført. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Mange nordmenn sier de mener Russlands president Vladimir Putin utgjør en reell fare for verdensfreden i en undersøkelse Dagbladet har fått utført. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I alt 67 prosent av de spurte i en måling sier de mener Russlands president Vladimir Putin er en trussel for verdensfreden, en betydelig økning på ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Ipsos som har utført meningsmålingen på vegne av Dagbladet. 1.000 nordmenn har svart på undersøkelsen.

I fjor sommer mente 45 prosent av de spurte i en tilsvarende undersøkelse at Putin truet verdensfreden. I desember var det samme tallet steget til 57 prosent.

I den nye undersøkelsen svarer 67 prosent av de spurte at de mener Putin og Russland er en reell trussel for verdensfreden. Av de spurte svarer 18 prosent at de i svært stor grad ser Putin som en trussel, mens 49 prosent svarer at de i ganske stor grad har et slikt syn på den russiske presidenten. 25 prosent av de spurte svarer de i liten grad ser at Putin utgjør noen trussel.

– Putin har blitt omtalt og presentert som en aggressiv autoritær leder. De framstillingene blir resirkulert hele tida. Det betyr ikke at jeg ikke mener de er riktige, men de har blitt veldig ensidige, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NUPI, Julie Wilhelmsen, til Dagbladet.

Iver B. Neumann, tidligere NUPI-forsker og nå direktør ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, mener Putin og Russland ønsker å være en stormakt som blir fryktet og respektert

– Men de er ikke økonomisk sterke nok. Russlands økonomi er svært svak og liten. Den er råvarebasert og landsbygda er fullstendig underutviklet. De må finne andre måter å sette seg i respekt. Å rasle med våpen er det enkleste, sier Neumann.

Personvernpolicy