Folk evakueres i båter etter flere jordras langs E39 i Jølster

Evakueringsarbeidet er krevende, opplyser alarmsentralen i Sogn og Fjordane. Flere hus i Vassenden sentrum var nær ved å bli truffet av jordras. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
Evakueringsarbeidet er krevende, opplyser alarmsentralen i Sogn og Fjordane. Flere hus i Vassenden sentrum var nær ved å bli truffet av jordras. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra tropevarme til flom og jordras. Regnet som traff Jølster og Førde tirsdag, stengte veiene, kuttet strømmen og isolerte folk som måtte evakueres i båter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 personer er så langt evakuert fra det rasutsatte området i Jølster og Førde kommune.

Like før klokken 21 tirsdag kveld gikk et nytt ras på sørsiden av Jølstravatnet. En bil med en henger ble tatt av raset, og én person var observert i vannet. Både luftambulansen, et redningshelikopter og dykkere fra brannvesenet, samt frivillige fra Røde Kors bistår i søket etter personen.

– Vi har ikke kontroll på antall personer eller antall biler, men det er ingen som er meldt savnet fra området per nå, skriver politiet i en pressemelding like før klokken 22.

Ved 23-tiden ble søket med redningshelikopter innstilt ettersom det ikke lenger var flyvær i området. Da var det fremdeles ikke gjort funn av personer eller biler i rasområdet.

– I samråd med geolog på stedet så har innsatsleder vurdert faren for nye ras som så stor at det ikke kan sendes mannskaper inn til området på land. Det er derfor ikke foretatt søk på land, skriver operasjonsleder Stein Rune Halleraker i en oppdatering fra politiet.

Farevarsel og stengte veier

– Vi har opptil flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Flere elver har gått over sine bredder og vasket ut E39 ved Vassenden. I tillegg er det en del folk som er innesperret mellom Vassenden og Svidalsneset, sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til NTB ved 18.30-tiden tirsdag ettermiddag.

Så langt er flere hus evakuert, mens to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag. Det er også meldt om store skader på båtbyggeriet Brødrene Aa som ligger i Hyen i Gloppen kommune.

Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) har sendt ut gult farevarsel for Vestlandet. Det er observert 20–30 millimeter regn på én time, og det er ventet at de kraftige bygene vil fortsette fram til onsdag formiddag.

En 32 kilometer lang strekning fra Skei til Moskog på E39 er stengt, opplyser Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane til NTB.

Kan rase flere steder

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokken 16.11.

Det er fremdeles uvisst hvor mange jordras som har gått, og hvor stort det totale omfanget er.

Ifølge veitrafikksentralen og alarmsentralen gikk det flere jordras utover kvelden, og flere veier måtte stenges på grunn av flom. På fylkesvei 691 mellom Hyen og Ommedal i Sogn og Fjordane ble Tverrelva bru skylt vekk av vannmassene.

– Det kan også rase langs fylkesvei 13 som går mellom Moskog i Førde og Dragsvik, sier Nina Heggernes i Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane.

Også ved Modalen i Nordhordland har det gått et ras langs fylkesvei 569 ved Stokkevika utenfor Mo. Politiet opplyser at asfalt og steiner skal ha løsnet, og at store steiner gjør det vanskelig å passere.

Krevende evakuering

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.

Alarmsentralen i Sogn og Fjordane har kalt inn ekstra bemanning og bedt om bistand fra Sivilforsvaret. Krisestab er satt i både Jølster og Førde.

– Folk er på vei i båter for å evakuere folk. Jeg vet ikke hvor mange som er innesperret i vannmassene, men det kan være snakk om mange folk fordi dette er et hovedfartsområde, fortalte vaktleder Holvik i alarmsentralen til NTB.

– Det står folk i biler mellom flere av rasene, noen hus er også truet og må evakueres, sa han.

1.500 er strømløse

Uværet kom plutselig innover Jølster og Førde tirsdag ettermiddag. Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.

Til lokalavisen Firda opplyser fungerende direktør Marit Moe i Sunnfjord Energi at 1.500 personer mistet strømmen som følge av uværet.

– Noen har mistet strømmen på grunn av lyn, andre på grunn av raset, sier Moe.

De har ikke oversikt over når strømmen vil være tilbake fordi montørene sliter med å komme seg fram på de stengte veiene.

Personvernpolicy