Fregatten KNM Thor Heyerdahl skal være i skarp beredskap for NATO

KNM Thor Heyerdahl forlot tirsdag Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern for å være i skarp beredskap for NATO. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KNM Thor Heyerdahl forlot tirsdag Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern for å være i skarp beredskap for NATO. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fregatten KNM Thor Heyerdahl satte tirsdag kursen ut fra Haakonsvern i Begen for å delta i NATOs stående fregattstyrke i Atlanterhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De neste fire månedene skal fregatten, som er av Fridtjof Nansen-klassen, patruljere eget og allierte farvann, sørge for frie hav og trygge forsyningslinjer i Atlanterhavet, opplyser Forsvaret.

– Det er viktig at vi bidrar i NATOs stående maritime styrker, selv om vi har en fregatt mindre. Det gjør at vi kan sette vår forståelse og perspektiver for nordområdene på agendaen, og på den måten bidra til den maritime situasjonsforståelsen, sier skipssjef på KNM Thor Heyerdahl, kommandørkaptein Arild Skoge, til NTB.

Fregatten vil nå operere i Atlanterhavet, hvor den vil bevege seg mellom Gibraltar, grensen mellom Nord- og Sør-Amerika, Canada og Tromsø, ifølge skipssjefen.

Deltakelsen vil også kunne bidra til å frigjøre marine styrker fra andre NATO-land til en ny marinestyrke i Persiabukta, skriver Forsvarets forum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Norge frigir en fregatt til NATO-oppdrag i tilnærmet eget farvann, kan være med på å gjøre det lettere for andre nasjoner å sende større og mer slagkraftige skip til andre farvann, eksempelvis Persiabukta, sier Anders Romarheim, som er leder for senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til nettstedet.

Han mener det ikke skader den norske sikkerheten at skipet seiler i tilnærmet lokalt farvann, og poengterer at Norges bidrag er et rutinemessig alliansebidrag.

– Derfor handler ikke dette om å sende et skip langt vekk, men å avgi kommando til et skip i NATO-operasjoner, sier Romarheim.