Villmarkslegenden bruker storslegga på Facebook:Tusenvis deler Lars Monsens raseri i kamp mot vindmøller
Villmarkens sønn, Lars Monsen, har satt fyr på debatten om vindkraft i Norge. Etter at TV-profilen langet ut mot norske politikere, har tusenvis engasjert seg.
En rasende Lars Monsen beskyldte 23. juli norske myndigheter «voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller».
Fire døgn etter at et flammende innlegget ble publisert på Facebook, har om lag 20.000 respondert i sosiale medier. Innlegget er delt nærmere 6.000 ganger, og mer enn 2.000 har lagt inn en kommentar på Lars Monsens egen Facebook-side.
«Enig med Lars Monsen, dette er miljøforurensning av verste sort. Vi vil ikke ha disse monstermastene», skriver en.
«Utrolig irriterende sak. Vindmøller er helt unødvendig i dette landet», mener en annen.
«Nå må det norske folk våkne, det er for sent å snyte seg når nesa er borte. Det er arven vår vi snakker om, som skal føres i generasjoner videre. Slutt å forfør det norske folk bak lyset. Vi har fått nok av de folkevalgte som beter seg som en ål i et oljefat», raser en tredje.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Du skal betale for vindkraft vi ikke har bruk for
Les også: Stor motstand mot vindkraft i potensielle vindkraftkommuner
– Om nødvendig deltar jeg gjerne i en lenkegjeng
Skepsisen er stor til vindkraftutbygging i lokalmiljøer rundt om i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene som er pekt ut som velegnet for vindkraft på land i nasjonal ramme. Dette provoserer mange nordmenn.
Rundt 50 Facebook-grupper som er mot vindkraft, har nå over 150.000 medlemmer over hele Norge.
«Strålende Lars Monsen! Flott at du så klart og betingelsesløs markerer din holdning/motstand mot de planlagte monster vindmøllene i uberørt norsk villmark/natur! Vi er titusener som er enige med deg og og som vil støtte all aktiv og legitim motstand mot mange av de planlagte vindmølleparkene! Om nødvendig deltar jeg gjerne i en lenkegjeng», varsler en støttespiller.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk
«Et sted må grensen gå!»
Og slik fortsetter det side opp og ned på Lars Monsens FB-profil.
Så sparte han da heller ikke på kruttet da han sablet ned argumentene til vindkraft-tilhengerne, og de folkevalgte som vil åpne opp for storstilte vindmølleparker langs norskekysten.
Les også: Kommuner får ikke vetorett mot vindmøller
VIDEO: Kong Harald om vindmøller: – Vakkert er det jo ikke
«Det bør være et enkelt valg, kjære politikere: Gi hele utbyggingen ET SOLEKLART NEI! Ja, jeg skriver med store bokstaver. Et sted må grensen gå! Vi har allerede gjort de fleste store, ville vassdragene våre om til badekar som fylles opp og ned etter behov. Villmark? Nei, det er det ikke lenger. Brukt og utnyttet natur? Ja», skriver Lars Monsen, som ber motstanderne mobilisere.
Fakta om nye områder som er egnet for vindkraft
NVE peker i sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.
* Vest-Finnmark: Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp og Porsanger
* Namdal: Bindal, Nærøy, Namsskogan, Høylandet, Grong, Fosnes, Namsos, Overhalla, Namdalseid, Steinkjer og Snåsa
* Grenseområdene mellom Trøndelag og Møre: Hemne, Snillfjord, Agdenes, Orkdal, Aure, Halsa og Rindal
* Indre Sør-Trøndelag: Stjørdal, Selbu, Klæbu, Melhus, Meldal, Rennebu, Midtre Gauldal og Holtålen
* Sunnmøre og Nordfjord: Ulstein, Hareid, Herøy, Sande, Volda, Vanylven, Selje, Vågsøy og Eid
* Sunnfjord og Sogn: Askvoll, Fjaler, Gaular, Hyllestad og Høyanger
* Nordhordland og Gulen: Gulen, Høyanger, Masfjorden og Lindås
* Sunnhordland og Haugalandet: Tysnes, Fitjar, Stord, Kvinnherad, Etne, Vindafjord, Suldal, Tysvær og Bokn
* Vest-Agder og Rogaland: Sirdal, Gjesdal, Bjerkreim, Bygland, Evje og Hornnes, Åseral, Kvinesdal, Lund, Hægebostad, Marnardal, Songdalen, Vennesla, Flekkefjord, Lyngdal, Lindesnes, Farsund og Mandal
* Aust-Agder: Fyresdal, Nissedal, Bygland, Åmli, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland, Iveland, Arendal, Grimstad og Kristiansand
* Grenseområdene mellom Buskerud, Telemark og Vestfold: Kongsberg, Sauherad, Skien, Siljan, Larvik, Re og Sandefjord
* Østfold: Eidsberg, Rakkestad, Sarpsborg og Halden
* Nordre Hedmark: Tolga, Os, Tynset, Engerdal og Rendalen
NTB/NVE
«Og nå lurer dere på om vi ikke skal voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller?! Det visuelle her er et utrolig viktig moment for opplevelsen av norsk natur. Vindmøller er faktisk enda verre enn demninger, nettopp fordi de er så synlige», påpeker Monsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenSelv Kong Harald kan styre sin entusiasme for utnyttelse av naturressurser for enhver pris. Da Kongen fikk spørsmål om vindkraft under et besøk i Østfold før sommeren, uttalte han dette:
– Vi har jo nok vind i alle fall, men vakkert er det ikke, så det er ikke alle steder som egner seg for det, svarte kongen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Trodde Monsen hadde mer mellom ørene
Men langt i fra alle deler naturelskerens sterke ordbruk. Flere av innleggene tar kraftig til motmæle mot Monsens forherligelse av vindkraft-motstanderne, og mener Monsen «blander snørr og bart i en stor seig røre.»
«Mulig det er jeg som er lettkrenka, men jeg synes faktisk ikke at Lars Monsen sier det godt når han sammenligner vindmøller med voldtekt».
«Trodde Monsen hadde mer mellom ørene. Men det er vel publisitet som mangler nå. Du skal gjøre deg bemerket. Vel gi din støtte til Bygdetullingene, de blir så glade».
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Kong Harald om vindmøller: – Vakkert er det jo ikke
Les også: Ap-ordfører stiller vindmølle-krav
Solberg innkaller til toppmøte om havvind
Planene for vindkraftutbygging på land møter stor lokal motstand rundt om i Norge.
Nå kaller statsminister Erna Solberg (H) norsk næringsliv inn til toppmøte. Hun forstår at mange ikke ønsker vindkraft i sitt lokalmiljø.
– Norge har et unikt utgangspunkt for å ta en større del av det sterkt voksende havvindmarkedet. Derfor vil jeg innen kort tid invitere norsk leverandørindustri, næringsliv og andre relevante aktører til et eget møte om hvordan vi kan sikre at Norge tar en større del av dette markedet, har statsminister Erna Solberg tidligere uttalt.
Blant foreningene som har reagert negativt på planene om nye vindmølleparker, er Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvernforbundet. Disse har bedt om ny behandling av vindkraftkonsesjoner der utbyggingen ennå ikke har startet.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp
«God Norges-reklame? Absolutt ikke»
I mellomtiden fører Lars Monsen sitt private felttog mot norske myndigheter.
«Og hva skal vi si til turistene som kommer til Norge? Se for dere fjorårets Minutt for minutt-sendinger på NRK TV med disse skogene av vindmølle-parker i bakgrunnen, hvilken opplevelse ville det vært? God Norges-reklame? Absolutt ikke. Vi ville valgt bort disse områdene, det ville vært flaut å ha dem i bakgrunnen. Ærlig talt – nok er nok», tordner Monsen.
Det voldsomme engasjementet i sosiale medier vitner om en splittet nasjon hvor frontene er steile og temperaturen høy.Siste ord er neppe sagt i denne debatten.