Bading i Mjøsa frarådes på grunn av algeoppblomstring

Hamar, Norway 20190725. Etter oppblomstring av blågrønnalger advares innbyggerne ved Mjøsa mot å bade i innsjøen. Algene kan medføre ubehag og allergiske reaksjoner. Bilde som viser algenen utenfor ved Domkirkeodden ved Hamar. Foto: Bjørnar Fjeldberg / NTB scanpix
Hamar, Norway 20190725. Etter oppblomstring av blågrønnalger advares innbyggerne ved Mjøsa mot å bade i innsjøen. Algene kan medføre ubehag og allergiske reaksjoner. Bilde som viser algenen utenfor ved Domkirkeodden ved Hamar. Foto: Bjørnar Fjeldberg / NTB scanpix Foto: Bjørnar Fjeldberg / NTB scanpix

Etter oppblomstring av blågrønnalger advares innbyggerne ved Mjøsa mot å bade i innsjøen. Algene kan medføre ubehag og allergiske reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamar kommune har fredag sendt ut SMS med advarsel til både tobeinte og firebeinte innbyggere mot Mjøs-bading, skriver Hamar Arbeiderblad.

– Blågrønnalgene kan potensielt produsere giftstoffer. Inntil videre anbefales det å ikke bade der Mjøsa er grønnfarget, verken for mennesker eller dyr, står det i meldingen.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) advarer mot å bade der algene er før det er klarlagt om algene er giftige eller ikke.

Ifølge seniorforsker Anne Lyche Solheim ved NIVA kan algene være ganske giftige, avhengig av næringsforhold og genetikk. Hun sier til Oppland Arbeiderblad at algene kan medføre ubehag og allergiske reaksjoner ved bading.