Vinstra-saken: 17-åring anker til lagmannsretten

Vinstra 20181114. En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen som ble drept av en jevnaldrende gutt. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Vinstra 20181114. En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen som ble drept av en jevnaldrende gutt. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 17 år gamle gutten som er dømt til 13 års forvaring for drapet på en 16 år gammel jente på Vinstra i fjor høst, anker nå dommen til lagmannsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått beskjed om at det er sendt inn anke, sier familiens bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Gudbrandsdølen Dagningen.

– Det var som forventet, og det kom ikke som noen overraskelse. For mine klienter vil det være en ekstra belastning å gå gjennom en ny runde i retten, sier hun.

Hjortdal har fått opplyst at anken gjelder både skyldspørsmålet, straffutmålingen og erstatningen.

Var klassekamerater

Den 17 år gamle gutten ble dømt til 13 års forvaring i Nord-Gudbrandsdal tingrett for drapet på Laura Iris Hagen (16). Han ble samtidig dømt til å betale oppreisning på 550.000 kroner til foreldrene.

Den 16-årige jenta ble drept ved hjemmet sitt 31. oktober i fjor. Den dømte 17-åringen hadde gått i klasse med jenta på ungdomsskolen og var avstandsforelsket i henne.

Guttens forsvarer Nora Hallén fra advokatkontoret Elden har foreløpig ikke kommentert saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påtalemyndigheten vil forholde seg til en anke på vanlig måte og har ingen kommentar utover det, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

- Motivert av ren drapslyst

Personer under 18 år kan kun dømmes til forvaring under helt ekstraordinære omstendigheter. Retten mente at det i denne saken er «tvingende nødvendig» at gutten dømmes til forvaring og at det ikke finnes noen andre realistiske måter å ivareta samfunnsvernet.

Bakgrunn : 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen

«Drapet var motivert av ren drapslyst», heter det i dommen.

I dommen står det at retten ikke har vært i tvil om at 17-åringen viser klare narsissistiske og skremmende trekk, som er uvanlig å se hos så unge mennesker. Retten mener han synes å ha mistet stengslene som trengs for å unngå å begå ny alvorlig kriminalitet.