UD: Fortsatt ikke aktuelt å hente hjem IS-krigere

Al-Hol-leiren nordøst i Syria huser nå over 70.000 mennesker, 11.000 av dem utenlandske statsborgere og blant dem over 7.000 barn under tolv år. Et ukjent antall av dem er norske.
Al-Hol-leiren nordøst i Syria huser nå over 70.000 mennesker, 11.000 av dem utenlandske statsborgere og blant dem over 7.000 barn under tolv år. Et ukjent antall av dem er norske. Foto: Sam Tarling / Human Rights Watch / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De dramatiske rapportene om forholdene i al-Hol-leiren i Syria til tross, det er ikke aktuelt å hente hjem norske fremmedkrigere derfra, opplyser UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenrikstjenesten har informasjon om et gitt antall norske statsborgere som befinner seg i al-Hol-leiren. Det nøyaktige antallet vil alltid være beheftet med en viss usikkerhet, opplyser pressetalsperson Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han beskriver situasjonen som «uoversiktlig og dynamisk» og viser til at personer som har vært tilknyttet den ytterliggående islamistgruppa IS, i mange tilfeller ikke ønsker å bli identifisert og ikke gir seg til kjenne overfor norske myndigheter.

– Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å hente norske fremmedkrigere i al-Hol, sier Bardalen Wiggen.

Kvinner og barn

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan heller ikke si hvor mange norske statsborere som befinner seg i den kurdiskkontrollerte al-Hol-leiren nordøst i Syria.

PST anslår at det trolig er snakk om rundt 20 fremmedkrigere med norsk tilknytning i Syria og Irak. De inkluderer da de norske kvinnene som har vært gift med dem, men ikke barna deres, får NTB opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST anslår videre at det befinner seg mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning i området. Norge har hentet hjem fem barn, som var foreldreløse.

Umenneskelige forhold

Human Rights Watch karakteriserer i en fersk rapport forholdene i al-Hol-leiren, som huser over 70.000 mennesker, som forferdelige.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har tidligere beskrevet forholdene som umenneskelige og bedt land som Norge om å ta hånd om egne statsborgere i leiren.

– Vi vet at den humanitære situasjonen i al-Hol og andre leirer er svært dårlig. Derfor har Norge blant annet bidratt med betydelige midler til helsehjelp i leiren, gjennom Røde Kors, sier Bardalen Wiggen.

Norge har de siste tre årene bidratt med 10 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene, opplyser han.