Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen

Foto: Norsk institutt for naturforskning.
Foto: Norsk institutt for naturforskning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeger- og fiskerforeningene i Finnmark forbereder seg på en stor jobb denne sommeren med å fange og avlive den uønskede russiske pukkellaksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De invaderer elvene her oppe. I morges var jeg ute og tok rundt 20 «russerlaks». Vi har en stor jobb foran oss, for det er en sterkt uønsket art, sier Øystein Hansen fra Kirkenes til Dagbladet.

Sør-Varanger jeger- og fiskerforening har satt ut en laksefelle i Karpelva et par mil øst for Kirkenes. De forvalter fire elver i Øst-Finnmark etter avtale med Fylkesmannen, og Karpelva er én av dem.

Den fremmede laksesorten, som har etablert seg etter å ha blitt satt ut i elver rundt Kvitsjøen og på Kolahalvøya i Russland, er etter hvert blitt et vanlig syn også i Finnmark.

Allerede i vår advarte Norsk institutt for naturforskning (NINA) om at det kunne komme en ny invasjon av pukkellaks. Sommeren 2017 ble det funnet pukkellaks i elvene langs hele kysten, og på grunn av fiskens spesielle toårige syklus er det ventet mye pukkellaks i år. Fisken dør rett etter gyting.

– Problemet da er at de ligger og råtner i elvene utover høsten. Det kan gi ekstra næring til elvene, men blir det for mange, er ikke det bra, sier Eva Thorstad, forsker ved NINA og professor ved Universitetet i Tromsø.