TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»

Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar etter fengslingsmøte til mulla Krekar i Oslo tingrett 17. juli. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar etter fengslingsmøte til mulla Krekar i Oslo tingrett 17. juli. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar skal ha sørget for at det ble utbetalt penger til de etterlatte etter såkalte «martyrer», opplyser italiensk politi, ifølge TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som har mottatt penger, er familien til en kurdisk mann som deltok i kampene mot Assad-regimet i Syria i 2013, skriver kanalen.

Ifølge italiensk politi var tre personer i Krekars familiekrets involvert i transaksjonen, som skjedde mens Krekar satt i Kongsvinger fengsel fengslet for drapstrusler mot Erna Solberg og flere kurdere.

Krekar skal ha gitt direktiver til et familiemedlem, som besøkte han i fengselet, om å gi 5.000 dollar i «martyrpenger» til vedkommendes familie. TV 2 siterer fra den såkalte Roma-kjennelsen, som blant annet inneholder den italienske statsadvokatens presentasjoner av bevis for virksomheten til nettverket «Rawti Shax».

Krekars advokat Brynjar Meling bekrefter at det ble utbetalt penger til den unge kurderens familie.

– Dette er før IS. Det er snakk om en person som er fra samme by som mulla Krekars familie i Nord-Irak. Hans gamle foreldre som var uten inntekter, mistet altså en sønn, og fikk en pengegave til støtte til gravferd og lignende. Dette illustrerer på hvilket nivå anklagen ligger, skriver Meling i en tekstmelding til kanalen.