«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest

Hvaldimir kom til Hammerfest i begynnelsen av mai og har oppholdt seg der siden
Hvaldimir kom til Hammerfest i begynnelsen av mai og har oppholdt seg der siden Foto: Ein Dahmer / CC 4.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvithvalen «Hvaldimir» er funnet i et fiskevær etter at han fredag forsvant fra havnen i Hammerfest. Han ble lørdag ledsaget «hjem» igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Norwegian Orca Survey (NOS) lokket lørdag ettermiddag hvithvalen tilbake til Hammerfest, ifølge NRK.

Han forsvant fredag ettermiddag. Oppasserne hans i NOS fikk tips om at han fulgte etter og fikk mat fra en saktegående båt ut av Hammerfest fredag ettermiddag.

Natt til lørdag var forskerne fra Norwegian Orca Survey ute og søkte etter Hvaldimir.

– Det verste var at vi ikke visste hva som hadde hendt. Vi lurte på om han kunne ha hatt et uhell med en båt, eller om andre hvaler plaget ham. Etter å ha søkt etter Hvaldimir i fire timer i natt visste vi fortsatt ikke om han var i live, sier Eve Jourdain i NOS.

Hvithvalen ble lørdag funnet i det lille fiskeværet Kårhamn i Hammerfest kommune.

NOS har matet og sett til «Hvaldimir» siden han dukket opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april. Hvalen svømte rundt med sele, var tam og søkte kontakt med mennesker.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.