Meny

Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet

Går ut i permisjon: Arne Guddal har fått nok og forlater politiet i minst ett år fra og med høsten. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG
Går ut i permisjon: Arne Guddal har fått nok og forlater politiet i minst ett år fra og med høsten. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet, sier Arne Guddal, innsatsleder gjennom en årrekke i Drammen.

Arne Guddal har fått nok. Etter 29 år som politimann og en årrekke som innsatsleder i Drammen tar han nå permisjon til høsten. Årsak? Politireformen.

– Jeg er ikke unik. Det er det ganske mange som har sluttet i jobben nå. Jeg kjenner selv nærmere ti stykker som ikke vil være med på dette lenger på grunn av reformen og vilkårene de ansatte nå har. Man sitter igjen med følelsen av å ikke strekke til for det norske folk. Det er ikke vanskelig å motivere politifolk, og da er det ganske trist å se hvor mange som går i en prosess med seg selv og spør seg om dette er verdt det, sier Guddal til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: – Trist at en så erfaren og dyktig politibetjent opplever situasjonen slik

Blir borte minst ett år

Guddal ropte varsku allerede i fjor sommer da han karakteriserte politireformen som «en stor tragedie for det norske folk».

– Det er en enorm frustrasjon nå blant alle de jeg møter i mitt daglige virke som innsatsleder, ikke bare blant folk som jobber operativt: etterforskere, arrestforvarere og veldig mange ledere over meg sier akkurat det samme, sa Guddal til Dagsavisen Fremtiden den gangen.

Og for snaut to uker siden sto politimannen fram i Drammens Tidende og sa at han tar ett års permisjon fra jobben sin.

– Rammebetingelsene gjør at jeg har en dårlig følelse når jeg går hjem fra jobb, så jeg får bruke dette året smart og se om det er noe jeg vil fortsette med, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

– Tror du at du er tilbake i politiet etter permisjonsåret?

– Jeg skal bruke det året godt til å tenke gjennom det. Det er noe med gamle sirkushester og sagmugg, som en kollega sa … Jeg har mange flotte kolleger, men det er mye frustrasjon og sorg over reformen, svarer han.

Den erfarne politimannen understreker at han bruker stemmen sin bevisst nå, for å nå gjennom med sitt budskap.

Les også: Politimestere vil ikke kommentere den omstridte reformen

New public management

Guddal mener dem som har best innsikt i politireformens virkninger på bakken ikke blir hørt.

– Det handler om at kompetansen ikke lyttes til. De kjører på med new public management og alle beslutninger tas med et økonomisk perspektiv og ikke et beredskapsperspektiv. Det er dette som pyntes på av topplederne i politiet, som hele tida gjentar at det går bra og at det går seg til, sier han.

– Man møter hele tida argumenter fra dem som sitter i høye stillinger om at man må se helheten, og må si at jeg ser helheten etter 29 år i politiet, legger han til.

Les også: – Noen vil dø

Slakter ledelsen

Kritikken av ledelsen i Sør-Øst politidistrikt er ramsalt.

– Jeg synes det rett og slett de driver med rosemaling av virkeligheten istedenfor å være ærlig, og fortelle hvordan det står til. Toppledelsen er kun lojal mot mandatet sitt. Lojaliteten går kun oppover – ikke begge veier, sier han.

Annonse

Samtidig understreker han at tonen fra lederne kan være en annen på tomannshånd enn hva den er i media.

– Jeg vet at mange av topplederne er helt enige med meg. De sender meg til og med messenger-meldinger og støtter meg.

– Men hvorfor sier de en ting til deg og noe annet når de uttaler seg i offentligheten?

– De er lojale mot sin egen karriere videre. Det skaper ikke akkurat prestasjonsutvikling. Jeg har drevet mye med toppidrett, og du må være lojal mot målene dine. Hvis du skal bli norgesmester kan det være lett å enes om hvordan man når målet, men det å faktisk gjøre det er nøkkelen. Du må tilrettelegge livet ditt sånn at det faktisk går. De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet, konstaterer han.

Les også: Politireformen har problemer, viser ny rapport

– En tragedie

– Jeg har nådd målet mitt. Jeg vil jobbe med det operasjonelle. Men jeg elsker jobben så mye at jeg kan ikke fortsette å ha det sånn vi har hatt det de siste årene. Jeg orker ikke at det ikke er ressurser hele tida, ikke nok folk, ikke nok ansatte og du blir tutet ørene fulle av lederne over deg om de økonomiske betingelsene, sier Guddal.

Han karakteriserer den såkalte nærpolitireformen som en sparereform.

– Det er en ren sentraliserings- og sparereform. Det er en tragedie for det norske folk og for de stakkars politifolkene som skal stå i dette over tid, sier han.

Han forteller at han kjenner flere som har gått over til brannvesenet det siste halvåret.

– Det er snakk om fem stykker, bare som jeg kjenner, på grunn av arbeidsvilkårene. Brannvesenet har en annen beredskap med tanke på responstid, så de har nesten ikke lagt ned en eneste driftsenhet, sier han.

Les også: Over 100 Ap-ordførere har signert opprop mot nærpolitireformen

– Beredskap koster

Guddal understreker at man ikke kan spare seg bort fra mange av de største utfordringene politiet står overfor.

– Hva slags politi ønsker vi? Beredskap koster. Nå er den rett og slett for dårlig. Det virker som det er et norsk, naivt gen. Vi glemmer, sier han.

Han nevner nedleggelse av lokale lensmannskontorer og færre politistudenter som to store utfordringer.

– Det satses mot kriminalitet som skjer på nettet og mot seksualisert vold mot barn, og det er ingen som er imot at det trengs robuste miljøer som jobber med det. Men menneskeatferden forandrer seg ikke selv om gitte kriminalitetstyper forandrer seg. Samfunnet består av utrolig mange mennesker som har psykiske lidelser. Det driver vi med hele tida. Mange ganger er vi ikke nok folk til å ta tak i ting, og det kan utvikle seg. Det er et spekter av hverdagsoppdrag som kan utvikle seg til store alvorlige hendelser, sier han.

Han forteller om omfattende sparing, selv når det er snakk om småpenger.

– Når folk operativt har vært på skytetrening har man tidligere fått et par-tre pølser til lunsj. Det har man ikke råd til nå. Jeg hører om ledere som får kritikk for å kjøpe inn en kaffetrakter og om vanndispensere som må bort, fordi vi ikke har råd til vedlikehold. Hva tror du det gjør med dem som skal stå i dette? Bilparken er helt nedslitt. Det er smalhans hele veien. Det er farlig å gjøre dette lenge med mennesker. Det blir ganske mange som til slutt får nok, sier han.

Guddal understreker at han ikke har hatt noe ønske om å bevare alle lensmannskontorene, men slår fast at det nå er lagt ned for mange.

– Du kan ikke gjøre dette på steder hvor nærmeste politiby ligger halvannen time unna. Hvordan skal en patrulje i Hvittingfoss komme seg kjapt til Rødberg, som nærmeste patrulje. Det er ikke godt nok. Det operasjonelle fungerer tålelig bra på større steder, men geografien og demografien i Norge ikke sånn. Man legger ned lensmannskontorer som burde bestått, sier han.

Politisk er det bare et bare ett parti Guddal har tillit til når det gjelder politireformen.

– Det er morsomt å se hvordan Ap bruker dette mot sittende regjering. De eneste som har integritet på dette for meg, er Senterpartiet, for de har stått for det samme hele veien, sier han.

– Vi er ikke rustet. Vi blir bare færre og færre. Når du skal stå i dette og ønsker å gjøre en forskjell så gjør dette vondt, konstaterer den erfarne politimannen.

Les også: Justisministeren vurderer endringer i politireformen

Politimester: – Dette tar tid

Fungerende politimester i Sør-Øst politidistrikt Steinar Kaasa svarer slik på kritikken fra Guddal.

– En respektert og dyktig politimann velger å ta permisjon i frustrasjon over politireformen, og har vært tydelig på sin motivasjon for å ta en pause fra jobben. Arne Guddal har rett i at vi har hatt mye fokus på økonomi i politiet de siste årene, vi disponerer store ressurser, og er ansvarlig for å forvalte de på best mulig måte. Det er et lederansvar å få pengene til å strekke til, og jobben ligger i å bruke pengene best mulig for å løse samfunnsoppdraget. Vi må først og fremst bruke penger på det viktigste, og gjøre de prioriterte oppgavene først, og da er det andre oppgaver vi ikke kan gi like høy prioritet.

Samtidig understreker Kaasa at reformen har sine positive sider.

– På andre områder ser vi at er blitt bedre og jobber riktigere – blant annet innen samhandling med kommunene, profesjonalitet på søk og redning og kvalitet i alvorlige saker vi etterforsker. Reform og endringer i det omfanget vi har vært gjennom er utfordrende. Vi må sammen se på hvordan vi skal håndtere prioriteringer og arbeidsbelastning. Vi får ærlige tilbakemeldinger fra fagforeningene og kjenner til utfordringene vi står i, og vi er et distrikt med bred og god kompetanse, det ser jeg daglig. Vi har medarbeidere som stiller høye krav til seg selv. Derfor oppleves det frustrerende å ikke føle at man strekker til eller at det ikke samsvarer med det som er forventet fra samfunnet, sier han.

Den fungerende politimesteren mener politiet ikke hadde noen vei utenom reformen.

– Reformen var utvilsomt nødvendig, norsk politi var akterutseilt på flere områder. Samtidig – og dette blir kanskje stadig tydeligere – må vi ha et kritisk blikk på dagens organisering og oppgaveløsning og alltid tenke hvordan vi kan bruke ressursene best mulig.

Les også: – Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn
Siste nytt
23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:59SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn
Populært