Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet

Går ut i permisjon: Arne Guddal har fått nok og forlater politiet i minst ett år fra og med høsten. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG
Går ut i permisjon: Arne Guddal har fått nok og forlater politiet i minst ett år fra og med høsten. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet, sier Arne Guddal, innsatsleder gjennom en årrekke i Drammen.

Arne Guddal har fått nok. Etter 29 år som politimann og en årrekke som innsatsleder i Drammen tar han nå permisjon til høsten. Årsak? Politireformen.

– Jeg er ikke unik. Det er det ganske mange som har sluttet i jobben nå. Jeg kjenner selv nærmere ti stykker som ikke vil være med på dette lenger på grunn av reformen og vilkårene de ansatte nå har. Man sitter igjen med følelsen av å ikke strekke til for det norske folk. Det er ikke vanskelig å motivere politifolk, og da er det ganske trist å se hvor mange som går i en prosess med seg selv og spør seg om dette er verdt det, sier Guddal til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: – Trist at en så erfaren og dyktig politibetjent opplever situasjonen slik

Blir borte minst ett år

Guddal ropte varsku allerede i fjor sommer da han karakteriserte politireformen som «en stor tragedie for det norske folk».

– Det er en enorm frustrasjon nå blant alle de jeg møter i mitt daglige virke som innsatsleder, ikke bare blant folk som jobber operativt: etterforskere, arrestforvarere og veldig mange ledere over meg sier akkurat det samme, sa Guddal til Dagsavisen Fremtiden den gangen.

Og for snaut to uker siden sto politimannen fram i Drammens Tidende og sa at han tar ett års permisjon fra jobben sin.

– Rammebetingelsene gjør at jeg har en dårlig følelse når jeg går hjem fra jobb, så jeg får bruke dette året smart og se om det er noe jeg vil fortsette med, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

– Tror du at du er tilbake i politiet etter permisjonsåret?

– Jeg skal bruke det året godt til å tenke gjennom det. Det er noe med gamle sirkushester og sagmugg, som en kollega sa … Jeg har mange flotte kolleger, men det er mye frustrasjon og sorg over reformen, svarer han.

Den erfarne politimannen understreker at han bruker stemmen sin bevisst nå, for å nå gjennom med sitt budskap.

Les også: Politimestere vil ikke kommentere den omstridte reformen

New public management

Guddal mener dem som har best innsikt i politireformens virkninger på bakken ikke blir hørt.

– Det handler om at kompetansen ikke lyttes til. De kjører på med new public management og alle beslutninger tas med et økonomisk perspektiv og ikke et beredskapsperspektiv. Det er dette som pyntes på av topplederne i politiet, som hele tida gjentar at det går bra og at det går seg til, sier han.

– Man møter hele tida argumenter fra dem som sitter i høye stillinger om at man må se helheten, og må si at jeg ser helheten etter 29 år i politiet, legger han til.

Les også: – Noen vil dø

Slakter ledelsen

Kritikken av ledelsen i Sør-Øst politidistrikt er ramsalt.

– Jeg synes det rett og slett de driver med rosemaling av virkeligheten istedenfor å være ærlig, og fortelle hvordan det står til. Toppledelsen er kun lojal mot mandatet sitt. Lojaliteten går kun oppover – ikke begge veier, sier han.

Annonse

Samtidig understreker han at tonen fra lederne kan være en annen på tomannshånd enn hva den er i media.

– Jeg vet at mange av topplederne er helt enige med meg. De sender meg til og med messenger-meldinger og støtter meg.

– Men hvorfor sier de en ting til deg og noe annet når de uttaler seg i offentligheten?

– De er lojale mot sin egen karriere videre. Det skaper ikke akkurat prestasjonsutvikling. Jeg har drevet mye med toppidrett, og du må være lojal mot målene dine. Hvis du skal bli norgesmester kan det være lett å enes om hvordan man når målet, men det å faktisk gjøre det er nøkkelen. Du må tilrettelegge livet ditt sånn at det faktisk går. De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet, konstaterer han.

Les også: Politireformen har problemer, viser ny rapport

– En tragedie

– Jeg har nådd målet mitt. Jeg vil jobbe med det operasjonelle. Men jeg elsker jobben så mye at jeg kan ikke fortsette å ha det sånn vi har hatt det de siste årene. Jeg orker ikke at det ikke er ressurser hele tida, ikke nok folk, ikke nok ansatte og du blir tutet ørene fulle av lederne over deg om de økonomiske betingelsene, sier Guddal.

Han karakteriserer den såkalte nærpolitireformen som en sparereform.

– Det er en ren sentraliserings- og sparereform. Det er en tragedie for det norske folk og for de stakkars politifolkene som skal stå i dette over tid, sier han.

Han forteller at han kjenner flere som har gått over til brannvesenet det siste halvåret.

– Det er snakk om fem stykker, bare som jeg kjenner, på grunn av arbeidsvilkårene. Brannvesenet har en annen beredskap med tanke på responstid, så de har nesten ikke lagt ned en eneste driftsenhet, sier han.

Les også: Over 100 Ap-ordførere har signert opprop mot nærpolitireformen

– Beredskap koster

Guddal understreker at man ikke kan spare seg bort fra mange av de største utfordringene politiet står overfor.

– Hva slags politi ønsker vi? Beredskap koster. Nå er den rett og slett for dårlig. Det virker som det er et norsk, naivt gen. Vi glemmer, sier han.

Han nevner nedleggelse av lokale lensmannskontorer og færre politistudenter som to store utfordringer.

– Det satses mot kriminalitet som skjer på nettet og mot seksualisert vold mot barn, og det er ingen som er imot at det trengs robuste miljøer som jobber med det. Men menneskeatferden forandrer seg ikke selv om gitte kriminalitetstyper forandrer seg. Samfunnet består av utrolig mange mennesker som har psykiske lidelser. Det driver vi med hele tida. Mange ganger er vi ikke nok folk til å ta tak i ting, og det kan utvikle seg. Det er et spekter av hverdagsoppdrag som kan utvikle seg til store alvorlige hendelser, sier han.

Han forteller om omfattende sparing, selv når det er snakk om småpenger.

– Når folk operativt har vært på skytetrening har man tidligere fått et par-tre pølser til lunsj. Det har man ikke råd til nå. Jeg hører om ledere som får kritikk for å kjøpe inn en kaffetrakter og om vanndispensere som må bort, fordi vi ikke har råd til vedlikehold. Hva tror du det gjør med dem som skal stå i dette? Bilparken er helt nedslitt. Det er smalhans hele veien. Det er farlig å gjøre dette lenge med mennesker. Det blir ganske mange som til slutt får nok, sier han.

Guddal understreker at han ikke har hatt noe ønske om å bevare alle lensmannskontorene, men slår fast at det nå er lagt ned for mange.

– Du kan ikke gjøre dette på steder hvor nærmeste politiby ligger halvannen time unna. Hvordan skal en patrulje i Hvittingfoss komme seg kjapt til Rødberg, som nærmeste patrulje. Det er ikke godt nok. Det operasjonelle fungerer tålelig bra på større steder, men geografien og demografien i Norge ikke sånn. Man legger ned lensmannskontorer som burde bestått, sier han.

Politisk er det bare et bare ett parti Guddal har tillit til når det gjelder politireformen.

– Det er morsomt å se hvordan Ap bruker dette mot sittende regjering. De eneste som har integritet på dette for meg, er Senterpartiet, for de har stått for det samme hele veien, sier han.

– Vi er ikke rustet. Vi blir bare færre og færre. Når du skal stå i dette og ønsker å gjøre en forskjell så gjør dette vondt, konstaterer den erfarne politimannen.

Les også: Justisministeren vurderer endringer i politireformen

Politimester: – Dette tar tid

Fungerende politimester i Sør-Øst politidistrikt Steinar Kaasa svarer slik på kritikken fra Guddal.

– En respektert og dyktig politimann velger å ta permisjon i frustrasjon over politireformen, og har vært tydelig på sin motivasjon for å ta en pause fra jobben. Arne Guddal har rett i at vi har hatt mye fokus på økonomi i politiet de siste årene, vi disponerer store ressurser, og er ansvarlig for å forvalte de på best mulig måte. Det er et lederansvar å få pengene til å strekke til, og jobben ligger i å bruke pengene best mulig for å løse samfunnsoppdraget. Vi må først og fremst bruke penger på det viktigste, og gjøre de prioriterte oppgavene først, og da er det andre oppgaver vi ikke kan gi like høy prioritet.

Samtidig understreker Kaasa at reformen har sine positive sider.

– På andre områder ser vi at er blitt bedre og jobber riktigere – blant annet innen samhandling med kommunene, profesjonalitet på søk og redning og kvalitet i alvorlige saker vi etterforsker. Reform og endringer i det omfanget vi har vært gjennom er utfordrende. Vi må sammen se på hvordan vi skal håndtere prioriteringer og arbeidsbelastning. Vi får ærlige tilbakemeldinger fra fagforeningene og kjenner til utfordringene vi står i, og vi er et distrikt med bred og god kompetanse, det ser jeg daglig. Vi har medarbeidere som stiller høye krav til seg selv. Derfor oppleves det frustrerende å ikke føle at man strekker til eller at det ikke samsvarer med det som er forventet fra samfunnet, sier han.

Den fungerende politimesteren mener politiet ikke hadde noen vei utenom reformen.

– Reformen var utvilsomt nødvendig, norsk politi var akterutseilt på flere områder. Samtidig – og dette blir kanskje stadig tydeligere – må vi ha et kritisk blikk på dagens organisering og oppgaveløsning og alltid tenke hvordan vi kan bruke ressursene best mulig.

Les også: – Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:13 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3903:10 Bilbrann i Oslo02:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim
Siste nytt
05:13NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3903:10NorgeBilbrann i Oslo02:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim
Populært