Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo

Ebola-utbruddet som har krevd over 1.600 menneskeliv i Kongo, er nå en internasjonal folkehelsekrise, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB scanpix
Ebola-utbruddet som har krevd over 1.600 menneskeliv i Kongo, er nå en internasjonal folkehelsekrise, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB scanpix Foto: Jerome Delay / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har besluttet å sende både eksperter og utstyr til Kongo etter utbruddet av ebola i det sentralafrikanske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ebolautbruddet i DR Kongo er alvorlig. Vi sender nå et ekspertteam og utstyr til Kongo, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

WHO har denne uken erklært at ebolautbruddet i Kongo er en internasjonal folkehelsekrise. Over 1.600 mennesker er døde, og utbruddet har nådd millionbyen Goma.

Både WHO og EU har bedt Norge om å bistå med å lære opp lokalt helsepersonell i bruk av den norskutviklede spesialbåren EpiShuttle, som brukes for å transportere syke med alvorlig smittsom sykdom.

– Det en selvfølge at vi bidrar i det internasjonale arbeidet mot ebola. Vi har nå fristilt et team på tre erfarne helsearbeidere fra Oslo universitetssykehus som reiser om kort tid. Vi er klare til å bidra igjen ytterligere med utstyr og kompetanse, hvis vi blir bedt om det, sier helseminister Bent Høie (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har bistått to ganger tidligere i forbindelse med ebolautbruddet i Kongo. Så sent som i april i år sendte Norge et ekspertteam med helsearbeidere og spesialbårer til landet.

Regjeringen har hittil i år bidratt med 17, 3 millioner kroner fra det humanitære budsjettet til å bekjempe det pågående ebolautbruddet. I fjor beløp bidraget seg til 28,5 millioner kroner.