Flertallet vil ha gratis skolemat

Flertallet mener at norske skolebarn bør få servert gratis skolemat, ifølge en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Flertallet mener at norske skolebarn bør få servert gratis skolemat, ifølge en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet av norske velgere er enig med venstresiden i debatten om gratis skolemat, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres velgere er de eneste som svarer med overvekt på egenandel, viser undersøkelsen Sentio har utført for Fagforbundet, ifølge Dagsavisen.

Velgere i Venstre og Frp er helt delt i spørsmålet, mens det største flertallet for gratis skolemat er å finne blant SV-velgere, der 92 prosent er for.

Stortingsrepresentant Fredy Øvstegård (SV) er ikke overrasket over tallene. Han mener at saken handler om gratisprinsippet i skolen, men også om rettferdighet og likhet i velferdsstaten.

– Egenandel for skolemat blir som å vedta klasseforskjeller som et grunnleggende prinsipp. Det vil skape en lagdeling i skolen.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å innføre foreldrebetalt skolemat, som ville kostet mellom 300 og 500 kroner i måneden.

– Jeg tror de fleste har råd. Det er jo også en kostnad ved å lage matpakker hver morgen, sa Listhaug i juni. Hun åpnet for egne ordninger for å ivareta barn i lavinntektsfamilier.