Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap

Mulla Krekar under fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Mulla Krekar under fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av mulla Krekars meddømte i terrorsaken fikk innvilget norsk statsborgerskap mens saken var under etterforskning. Det skal ikke skje, sier advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor NRK viser advokat Brynjulf Risnes til statsborgerskapsloven, som sier at behandlingen av en søknad om statsborgerskap kan stilles i bero dersom søkeren er under etterforskning for et straffbart forhold som kan få betydning for søkeren.

– Det er en systemfeil hvis man får innvilget statsborgerskap mens man er mistenkt for et alvorlig straffbart forhold, sier Risnes.

Det norske statsborgerskapet gjør nå at mannen ikke kan utleveres til Italia for å sone en eventuell dom. Norge utleverer nemlig ikke egne statsborgere til andre land.

Over sju års fengsel

Mannen ble onsdag dømt til sju og et halvt års fengsel i saken der mulla Krekar fikk tolv års fengsel for terrorplanlegging. Begge har anket dommene fra retten i den italienske byen Bolzano.

Onsdag, samme dag som dommen falt i Italia, snakket NTB med ekstremismeforsker Lars Gule. Han trakk allerede da fram at den aktuelle mannen fikk innvilget norsk statsborgerskap etter at de italienske anklagene om terrorplanlegging var kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– PST fant åpenbart ingen grunn til å hindre dette, sa Gule.

– Denne saken dreier seg nok derfor mer om politikk enn om juss og beviser, slo forskeren fast.

Advokat kommenterer ikke

Ifølge Nettavisen fikk mannen, som har bakgrunn fra Irak, innvilget norsk statsborgerskap i 2018. Det skjedde etter at terroretterforskningen av ham var ferdig, skriver avisen, som har fått tilgang til en versjon av tiltalen i saken, datert 16. januar 2017.

– Vi kan bekrefte at personen dette gjelder, fikk innvilget statsborgerskap i 2018, utover dette kan vi ikke uttale oss mer om saken hans før vi er løst fra taushetsplikten, opplyser enhetsleder Øystein Tonstad Leknes i UDI.

Solveig Høgtun er mannens norske forsvarer. Hun sier til Nettavisen at hun ikke finner det naturlig å kommentere saken om statsborgerskapet siden hun kun har bistått ham i straffesaken.