Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia

VIDEO: Se klipp fra onsdagens fengslingsmøte her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekars svigersønn er pågrepet og varetektsfengslet i London. Han ble i likhet med Krekar dømt for terrorplanlegging i Italia mandag denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG er svigersønnen varetektsfengslet fram til en høring som finner sted i november. Fengslingsmøtet ble holdt i Westminster Magistrates’ Court i London.

Mulla Krekars 36 år gamle svigersønn har norsk oppholdstillatelse og er registrert bosatt i England. Han ble i likhet med Krekar dømt for terrorplanlegging i en rettssak i Italia mandag denne uken.

Ifølge TV 2 skjedde pågripelsen med tanke på en utlevering til Italia.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, opplyser at til VG at han fikk høre om pågripelsen onsdag kveld.

Svigersønnen har ifølge italiensk politi deltatt i økonomistyringen og fastleggingen av strategien i nettverket Rawti Shax, samt formidlet beskjeder til mulla Krekar i Kongsvinger fengsel.

Krekar selv beskriver Rawti Shax, som den italienske dommen betegner som et terrornettverk, som et politisk og filosofisk manifest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ligger på internett, alle kan lese det og det har overhodet ingenting å gjøre med terror, sa han i forbindelse med fengslingsmøtet i Oslo tingrett onsdag.

Mulla Krekar ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Han ble pågrepet av PST mandag kveld.

Dømt for terrorplanlegging

Krekar ble onsdag fengslet i fire uker i Oslo tingrett, etter at han ble pågrepet av PST mandag. Det skjedde etter at han mandag ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia, uten at han selv var til stede.

Krekar nekter for å ha hatt noe med terror eller Italia å gjøre, understreker Meling, som minner om at det var opptak gjort av PST i Kongsvinger fengsel som lå til grunn for saken mot mulla Krekar i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjentar også at han mener en fengsling er helt unødvendig.

– Krekar har ikke hatt til hensikt å unndra seg straffeforfølgelse. Hvis noen mener at han har gjort noe galt i samtalene i Kongsvinger fengsel, ser han fram til å imøtekomme disse påstandene. Han har også sett fram til at norske myndigheter tok etterforskningen tilbake for å føre den i Norge, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glad for å komme til orde

Meling snakket med sin klient onsdag kveld etter fengslingsmøtet. I møtet gjenga Meling noe av det pressen har skrevet om saken de siste dagene.

Før fengslingsmøtet tok mullaen seg god tid til å snakke med pressen, og Meling sier at hans klient var glad for å få komme til orde.

– Han er takknemlig for at pressen setter et kritisk blikk på regjeringens rolle i denne saken. Han har også tillit til at norske journalister er sitt ansvar bevisst for å finne ut hva som har skjedd i kommunikasjonen mellom Norge og Italia, sier Meling.