Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten

Ikke langt unna dette området utenfor Træna i Nordland har det tyske oljeselskapet Wintershall DEA fått tillatelse til å drive leteboring etter olje.
Ikke langt unna dette området utenfor Træna i Nordland har det tyske oljeselskapet Wintershall DEA fått tillatelse til å drive leteboring etter olje. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet har gitt det tyske oljeselskap Wintershall DEA klarsignal til å drive prøveboring ved Trænarevet sør for Lofoten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter direktoratet overfor NTB.

Tillatelsen gjelder boring av en letebrønn i en blokk som ble åpnet i 2016 under den såkalte TFO-ordningen. Blokken ligger i Norskehavet utenfor kysten av Nordland, 83 kilometer sør for Røst og 50 kilometer nord for Træna.

Ifølge kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall er boreperioden på feltet planlagt i oktober og vil ta om lag 30 dager.

Miljøbevegelsen varslet kamp da søknaden fra det tyske oljeselskapet ble kjent i juni.

– Området er en del av økosystemet som er knyttet til Lofoten. Det er så nært Lofoten at et utslipp herfra vil havne i Vestfjordbassenget med katastrofale følger, sa Sigurd Enge i Bellona da.

Leder Odd Arne Sandberg i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har omtalt tildelingen som «alarmerende».

TFO står for «tildeling i forhåndsdefinerte områder». Blokkene ligger i områder nær planlagt og eksisterende infrastruktur og som er velkjente etter flere år med letevirksomhet.