Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling går hardt ut mot PST og norske myndigheter etter mandagens pågripelse av den 63 år gamle irakiske kurderen.
Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling går hardt ut mot PST og norske myndigheter etter mandagens pågripelse av den 63 år gamle irakiske kurderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling kaller PSTs pågripelse av den 63 år gamle kurdiske irakeren for meningsløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pågripelsen er helt unødvendig, sier Meling til TV 2 Nyhetskanalen.

– Han har møtt opp hver gang PST har ønsket å prate med ham, han har ingen reisedokumenter, han har et utseende som er gjenkjennelig for alle, og han har ingen steder å unndra seg. Dette vet PST og derfor er det unødvendig å bruke varetekt i en sak der det ikke engang er begjært utlevering fra italiensk side, sier han.

Krekar nekter for å ha hatt noe med terror eller Italia å gjøre, understreker Meling.

– Et behov

Han minner om at det var opptak gjort av PST i Kongsvinger fengsel som lå til grunn for saken mot mulla Krekar i Italia.

– Jeg kan garantere overfor det norske folk at hvis PST hadde funnet noe grunnlag for å mistenke mulla Krekar for noe som har med terror å gjøre, så hadde de siktet ham, tiltalt ham og tatt det med i de sakene de har prøvd å reise mot ham, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen av Krekar var trolig et utslag av PSTs behov for å vise handlekraft, mener han.

– De har vel et behov for å vise at de er på ballen. Nå har de fått hjelp av italienerne til å løse en sak som kunne ha vært løst i Norge dersom mulla Krekar hadde gjort noe straffbart, sier han.

– Opp til norsk påtalemyndighet

PST ser ingen grunn til å pågripe de to norske statsborgerne som i likhet med mulla Krekar er funnet skyldige i terrorplanlegging og dømt til fengsel i Italia.

– De to øvrige er også internasjonalt etterlyst, men kan ikke utleveres ettersom de er norske statsborgere og ble derfor ikke pågrepet, sier han til NTB.

– Det er opp til norsk påtalemyndighet å vurdere om vilkårene er til stede for pågripelse. Vår vurdering, basert på at de to er norske borgere og ikke kan utleveres, er at det derfor heller ikke er grunnlag for å pågripe dem med bakgrunn i italienske myndigheters etterlysning, sier Hugubakken.