Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST

Mulla Krekar i Oslo tingrett da han i 2016 ble fremstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han ville unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Her med sin advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mulla Krekar i Oslo tingrett da han i 2016 ble fremstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han ville unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Her med sin advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mulla Krekar, som er dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging, er pågrepet av PST etter en etterlysning fra italienske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– PST, med bistand fra Oslo PD, pågrep mandag kveld mulla Krekar på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter, skrev PST på Twitter rundt midnatt natt til tirsdag.

Operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet ikke vil kommentere hvor eller når pågripelsen fant sted. Også PST har lite å tilføye.

– PST planlegger ikke å gå ut med mer informasjon nå før fengslingsmøtet som mest sannsynlig blir på onsdag, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Pågripelsen skjer samme dag som mulla Krekar ble dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

Les også: Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom

Advokat reagerer

Hans advokat Brynjar Meling sier at alle ankemuligheter skal prøves.

Meling sier at klienten ble pågrepet på bopel i Oslo. I en video som viser pågripelsen av Krekar, kan man høre han rope følgende i det han blir ført inn i en ventende politibil:

«Only islam, islam kommer til dere!».

Advokaten stiller seg undrende til PSTs framgangsmåte.

– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sier Meling til NTB klokken 0.10 natt til tirsdag.

Italia krevde i 2015 mulla Krekar utlevert, noe både Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett fastslo at han kunne. Et år senere trakk imidlertid Italia begjæringen, og noen ny er ikke kommet.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsel om å utlevere mulla Krekar til Italia, sier fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet til NTB

Les også: Mulla Krekar vil aldri reise til Italia

Motsetter seg arrestasjon

Advokaten sier at han forsøker å kontakte Krekar i sentralarresten.

– Jeg forstår at det er stas for politiet, herunder også PST å ytre seg på sosiale medier. Herunder også om arrestasjoner. Det gode med det er at det blir søkelys på deres handlemåte, skriver han i en tekstmelding til VG.

– Han motsetter seg arrestasjonen og er klar på at det ikke er grunnlag for å holde han i varetekt. Vi vil møte i retten på onsdag og argumentere for det synet. En arrestasjon begrunnet i unndragelsesfare av en mann de har full kontroll på ... Det sier seg selv at det er unødvendig, fortsetter advokaten.

Terrornettverk

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble sammen med en rekke menn pågrepet 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon i flere land satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Aktor ba om ti års fengsel for Krekar og åtte år og seks måneders fengsel for to medtiltalte, mens det ble bedt om sju år for tre andre, ifølge italienske Rai News.

Utsatt en rekke ganger

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden.

Krekar ville ikke reise til Italia for å delta i rettssaken. Rettssaken mot Krekar i Italia er blitt utsatt en rekke ganger.

Personvernpolicy