Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En eiendomsinvestor i Bergen er etter to års etterforskning tiltalt for grove bedragerier mot flere banker. Totalt dreier det seg om over 100 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig var fire personer siktet i to forskjellige saker, men i en pressemelding mandag opplyser Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter at det er tatt ut tiltale kun mot én av de fire, men i begge sakene.

For de andre siktede er sakene henlagt – for to av disse på grunn av bevisets stilling, og for den siste som ikke straffbart forhold.

Dokumentfalsk

Bedrageriene som eiendomsinvestoren nå er tiltalt for, gjelder låneopptak med sikkerhet i fast eiendom. Sakene har vært etterforsket av Seksjon for etterforskning av økonomi, miljø og arbeidskriminalitet i Vest politidistrikt. Skatt Vest, og Økokrim har bistått i etterforskningen.

«Tiltalene beskriver forhold som skal være begått i perioden fra 2011 til 2018 og gjelder utlån som samlet overstiger 100 millioner kroner. I tillegg til grove bedragerier gjelder tiltalene også flere tilfeller av dokumentfalsk og identitetskrenkelser, blant annet ved bruk av falske signaturer. Forfalskede dokumenter skal ifølge tiltalen ha vært brukt i stort omfang, i forbindelse med verdsetting av fast eiendom. Eiendommene har tjent som sikkerhet for låneopptakene», heter det i pressemeldingen.

– Alvorlig

– Dette er en alvorlig sak, både fordi det dreier seg om høye beløp med fare for store tap for bankene og på grunn av det handlingsmønster som er beskrevet i tiltalen, med utstrakt bruk av falske dokumenter og identitetskrenkelser, sier statsadvokat Kristine Herrebrøden.

Strafferammen for ett grovt bedrageri er fengsel i 6 år. Når tiltalen gjelder flere bedragerier, øker strafferammen til det dobbelte.

– For de øvrige siktede i saken har jeg, i tråd med politiets innstilling, konkludert med at det ikke er tilstrekkelige bevis til å ta ut tiltale. Min konklusjon bygger på en samlet vurdering av bevisene og etterforskningsresultatet i saken, opplyser Herrebrøden.

Les også: Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk

Vil ikke kommentere

Den tiltaltes forsvarer, advokat Erik Ulvesæter, vil overfor Bergens Tidende ikke kommentere saken.

– Det er vanskelig å kommentere noe nå, for tiltalebeslutningen er ikke offentlig før den er forkynt for ham. Det er den ikke, sier Ulvesæter.

Han er kritisk til at det har tatt to år å etterforske saken og at tiltalen kommer i ferietiden. Politiet på sin side sier at etterforskningen har vært svært omfattende og at det er en av grunnene til at det har tatt tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden