26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor

Mens borreliainfeksjon etter et flåttbitt kan behandles med antibiotika, finnes det ingen behandling mot TBE. Mange velger derfor å vaksinere seg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Mens borreliainfeksjon etter et flåttbitt kan behandles med antibiotika, finnes det ingen behandling mot TBE. Mange velger derfor å vaksinere seg. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det flåttbårne TBE-viruset, som kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet, gjorde 26 personer alvorlig syke i fjor. Det er det høyeste antallet på fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok enda flere enn 26 personer som fikk viruset, for det er bare de som blir veldig syke som registreres, sier direktør Preben Ottesen ved avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet til P4.

Alle som har blitt smittet innenlands i Norge, er blitt smittet i et område langs kysten fra Sørlandet til Buskerud. Ingen har så langt dødd av TBE-viruset i Norge, og Ottesen sier at kun en halv prosent av flåtten har viruset.

Det er stor variasjon i sykdomsbildet, men TBE-viruset kan i verste fall gi betennelse i hjerne og ryggmarg.

Folkehelseinstituttet anbefaler folk som ferdes i områder med mye flått, å vaksinere seg. I hele fjor valgte 17.000 nordmenn å vaksinere seg mot TBE-viruset, og i år er antallet vaksinasjonsdoser nesten doblet.

Så langt i år er det meldt om fem TBE-tilfeller til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), ifølge Folkehelseinstituttet.