Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier at alle har en plikt til å hjelpe dersom man kommer over en båt med flyktninger som går ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kallmyrs presisering kommer etter at justisministeren høstet kritikk for utspillet om at private redningsaksjoner i Middelhavet gjør at flere flyktninger tar turen til Europa.

– Hvis vi skal ha private hjelpeorganisasjoner som skal hjelpe, så må det skje i samarbeid med myndighetene slik at de ikke blir en forlenget arm av flyktningruten, men av hjelpeapparatet, sier justisministeren til TV 2.

Aktivisten Kristina Quintano, som i mange år har dokumentert båtflyktningers skjebne i Middelhavet, skriver i et langt Facebook-innlegg til Kallmyr om skjebnen båtflyktningene har møtt.

– Kjære, Jøran! Jeg kan fortelle deg hvordan døde barn lukter, men jeg ønsker at du skal få slippe å sovne til den lukten hver kveld, innleder hun. Innlegget er delt tusenvis av ganger.

I 2015 skrev Quintano et lignende og mye omtalt innlegg, den gang til daværende justisminister Sylvi Listhaug, om den da pågående flyktning- og migrantkrisen.

– Jeg tenker at det er en farlig og bastant uttalelse fra en mann i Kallmyrs posisjon. Jeg kan forstå tanken bak uttalelsen, men den utløser såpass stor feilinformasjon at jeg følte jeg måtte dementere det ryktet, sier Quintano.