Kronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad

Forskningsskipet Kronprins Haakon måtte i helgen snu i et forsøk på å nå 86 grader nord. Skipet forsøkte å nå lenger nord enn det Fridtjof Nansen gjorde i 1895.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I polarkretser er 86 grader 14 minutter nord et velkjent tall. Da Nansen og Hjalmar Johansen måtte snu under Fram-ekspedisjonen i 1895, var de lenger nord enn noen hadde vært før dem.

Kronprins Haakon skulle etter planen tangere den tidligere rekorden nå i helgen, men måtte snu på grunn av isforholdene. Skipet kom så langt nord som 85 grader, ifølge Klassekampen.

– Vi har nok en betydelig mer bekvem ekspedisjon, sier toktleder Hans Christian Eilertsen, som er professor i biologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

På det spesialbygde skipet som kan takle én meter tykk is, har Eilertsen med seg 35 andre forskere og teknikere fra ulike institusjoner. Målet deres er å samle flest mulig prøver av arktiske organismer.

Norge var lenge uten et isgående forskningsskip, og dette toktet er Kronprins Haakons første dypt inne i Polhavet. Skipet kom nylig tilbake fra Antarktis, der det blant annet ble jobbet med kartlegging av krill i Sørishavet.

Også Nansens ekspedisjonsskip Fram seilte i antarktiske så vel som arktiske farvann. Det var Fram som tok Roald Amundsen til basen hans i Hvalbukta før oppdageren ble førstemann til Sydpolen i 1911.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden