Kronprins Haakon har kommet lenger nord enn Nansen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsskipet Kronprins Haakon har passert 86 grader 14 minutter og har dermed kommet lenger nord enn Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen for 124 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I polarkretser er 86 grader 14 minutter nord et velkjent tall. Da Nansen og Johansen måtte snu under Fram-ekspedisjonen i 1895, var de lenger nord enn noen hadde vært før dem.

I tillegg til å være oppdager var Nansen en anerkjent forsker, og han har gitt navn til tre norske forskningsskip. Men nå er det altså forskningsskipet Kronprins Haakon som ferdes i det samme isødet som polarhelten engang utforsket, skriver Klassekampen.

– Vi har nok en betydelig mer bekvem ekspedisjon, sier toktleder Hans Christian Eilertsen, som er professor i biologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. På det spesialbygde skipet som kan takle én meter tykk is, har Eilertsen med seg 35 andre forskere og teknikere fra ulike institusjoner. Målet deres er å samle flest mulig prøver av arktiske organismer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge var lenge uten et isgående forskningsskip, og dette toktet er Kronprins Haakons første dypt inne i Polhavet. Skipet kom nylig tilbake fra Antarktis, der det blant annet ble jobbet med kartlegging av krill i Sørishavet.

Også Nansens ekspedisjonsskip Fram seilte i antarktiske så vel som arktiske farvann. Det var Fram som tok Roald Amundsen til basen hans i Hvalbukta før oppdageren ble førstemann til Sydpolen i 1911.