Isoporkuler fra fregattforlis samles inn med støvsuger

Isopor fra lensene som ble lagt ut rundt fregatten Helge Ingstad, forsøpler strandsonen i området rundt Stureterminalen. Flere ungdommer har som sommerjobb å støvsuge området for plastkuler. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Isopor fra lensene som ble lagt ut rundt fregatten Helge Ingstad, forsøpler strandsonen i området rundt Stureterminalen. Flere ungdommer har som sommerjobb å støvsuge området for plastkuler. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrenget rundt Stureterminalen nordvest for Bergen støvsuges for isoporkuler fra lensene som samlet opp olje etter fregattforliset i vinter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte av lensene som ble lagt ut etter at fregatten KNM Helge Ingstad kollidert med et tankskip og forliste hadde flyteelementer med isopor. Etter å ha ligget ute i mange uker, gikk det hull på noen av lensene, og små isoporkuler ble spredt i området, skriver Bergens Tidende.

– Det er første gang vi har opplevd dette og første gang vi har hatt lenser ute så lenge i et område med så mye tøft vær, sier fungerende beredskapsdirektør Rune Bergstrøm i Kystverket.

For å fjerne de små plastkulene har 20 ungdommer som sommerjobb å saumfare strandlinjen og områdene rundt og støvsuge opp det de finner.

– Vi bruker løvblåsere, støvsuger og innimellom fingrene for å få dem opp, sier Ida Eide om ryddejobben i skjærgården.

Så langt har de funnet isoporkuler på et 500 meter bredt område, som strekker seg opp mot 50 meter inn på land.

Vi har estimert at vi har fått inn rundt 600 liter med rusk og isopor hittil, sier Jon Gaute Haug i Øygarden brann og redning, som er med på å koordinere oppryddingen.