Forlenger kriseplanen for ambulansefly i nord

Luftambulansetjenesten forlenger kriseplanen for ambulanseflyene i nord mens treningen av besetningen pågår. Her er luftambulansetjenestens jet C680A Latitude.
Luftambulansetjenesten forlenger kriseplanen for ambulanseflyene i nord mens treningen av besetningen pågår. Her er luftambulansetjenestens jet C680A Latitude. Foto: Bsaa / John Trygve Tollefsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret forlenger sin ambulansehelikopterbase i Kirkenes til 19. juli. Hvem som må betale sluttsummen som kan bli på mer enn 15 millioner kroner, er usikkert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Babcock overtok ambulanseflytjenesten i Norge 1. juli, men de to første ukene i juli innebærer pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte.

Men treningen av besetningen tok lenger tid enn ventet, og Luftambulansetjenesten måtte dermed sette i verk flere tiltak for å holde beredskapen oppe mens besetningen på ambulanseflyene i nord gjennomfører treningen.

Midlertidig base på Kirkenes

Alt skulle fungere normalt fredag 12. juli, men tidligere denne uken skrev VG at innleien av to jetfly er forlenget til 19. juli. Torsdag kom nyheten om at også avtalen med Forsvarets Bell-helikopter er bekreftet forlenget ut samme periode.

– Vi ser nå at tilgjengeligheten på ambulansefly som kan operere på kortbaner, er i bedring. Men inntil beredskapen på ambulansefly har stabilisert seg på riktig nivå, velger vi å forlenge den midlertidige basen i Kirkenes ut 19. juli, sier administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord RHF i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 millioner kroner

I tillegg til jetflyene og forsvarshelikopteret, har Babcock leid inn et reservefly, et jetfly og et propellfly med svensk mannskap.

I forkant av forlengelsene skal Luftambulansen muntlig ha informert de fire regionale helseforetakene om at operatørbyttet ville koste om lag 15 millioner kroner. Nå sier selskapet at de også informerte om at det var knyttet stor usikkerhet til dette beløpet, skriver VG.

Avisen har bedt både Helse Nord, Helse- og omsorgsdepartementet, Babcock og Luftambulansen om å kommentere sluttsummen for krisetiltakene.

Hvem som skal betale, er heller ikke avgjort, men Helse Nord bekrefter overfor avisen at de tar regningen for Forsvarets ambulansehelikopter. Det vil trolig koste mellom 1–2 millioner kroner.

Babcock vant i 2017 anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over selskapet Lufttransport, som har drevet tjenesten i 25 år.