Dyrevernere ut mot måkehets

En måke på Fridtjof Nansens plass i Oslo har smakt på Dagens tilbud og er fornøyd med det.
En måke på Fridtjof Nansens plass i Oslo har smakt på Dagens tilbud og er fornøyd med det. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Måker er blant dyrene som er mest utsatt for mishandling, mener organisasjonen Dyrenes Rett, som reagerer på at måker omtales som «aggressive og hissige».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Måkene har fått ungene ut av reiret, og sirkuset er i gang. Mediene slår stort opp om folk som føler seg truet av måker på under ett kilo, når måkeforeldre fortvilet prøver å beskytte de små nøstene på bakken, sier Jenny Rolness i Dyrenes Rett.

Hun reagerer på at måkene omtales som «aggressive og hissige» og endatil som «terrorister» når de bare beskytter sine små.

– Det er en stressende oppgave i en by med mange mennesker, biler, hunder og katter. Uten disse skinnangrepene ville ikke måkeungene overlevd den første dagen ute av reiret, sier Rolness.

Hun mener mennesker har satt måkene i en vanskelig situasjon på grunn av overfiske, klimaendringer, miljøgifter, forstyrrelser og rømt mink. Hun peker videre på at sju av ti måkearter som hekker i Norge er rødlistet.

– Alle artene er totalfredet på grunn av langvarig tilbakegang, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden