53 svømmere plukket opp av redningsskøyte mellom Moss og Horten

Frank Løke var en av deltakerne under svømmekonkurransen.
Frank Løke var en av deltakerne under svømmekonkurransen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmeturen ble dramatisk for 53 av dem som deltok på arrangementet Open Water Horten-Moss i helgen. Redningsselskapet er kritisk til sikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmekonkurransen i Oslofjorden hadde over 100 deltakere. Men for mange ble svømmeturen på én mil mellom de to byene en dramatisk opplevelse, skriver NRK.

Flere av svømmerne kom ut av kurs grunnet vind og sterk strøm i fjorden, og bare 51 fullførte svømmeturen. Redningsselskapet har kritisert sikkerheten rundt arrangementet.

– Beredskapsavdelingen og skipper på RS Elias var ikke informert om svømmekonkurransen på forhånd. Når Redningsselskapet da blir stående med hovedansvaret for å plukke opp 53 svømmere, har de stolt i overkant mye på oss, sier pressevakt i Redningsselskapet, Lars Kristian Mosby Enger til VG.

– Fikk panikk og var livredd

En av deltakerne under svømmekonkurransen var tidligere håndballspiller Frank Løke.

Til NRK sier Løke at han fikk et nært møte med en Bastøferge da han svømte utenfor Moss.

– Jeg fikk panikk og var livredd for å bli tatt av dragsuget og gå under båten. Heldigvis oppdaget kapteinen meg og kjørte full bakking, men jeg kjente virvlene og et sug fra båten, så det ble mer dramatisk enn jeg håpet, sier Løke til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke stenge av Oslofjorden

Arrangøren av konkurransen Tom Remman, forsvarer sikkerhetsopplegget. Han mener at deltakerne visste hva de gikk til.

– Vi gjorde løpende vurderinger underveis, og tok flere ut av konkurransen Svømmerne vet at de stiller på eget ansvar. Alle var utstyrt med GPS, fløyte og flytebøye. Alle var informert om faren. Det er ingen folkerett å svømme i Oslofjorden, sier Remman.

Ifølge Remman kontaktet arrangørene Redningsselskapet i forkant av konkurransen. Til VG forklarer han at de hadde 40 ulike båter, kajakker og vannscootere for å bistå svømmerne.