Øker farenivået til «Veslemannen».

Et skred fra Mannen vil ramme bebyggelse, Europavei 136 og kan føre til dambrudd som igjen rammer 1650 innbyggerei Romsdalen.
Et skred fra Mannen vil ramme bebyggelse, Europavei 136 og kan føre til dambrudd som igjen rammer 1650 innbyggerei Romsdalen. Foto: Fjellskredseksjonen / NVE
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE setter opp farenivået til rødt for Veslemannen på grunn av økte bevegelser og mange steinsprang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye av snøen smeltet lørdag, og natt til søndag økte bevegelsene betydelig i et område i den øvre delen. Det har gått mange steinsprang fra området. I morgentimene søndag er det tegn på at bevegelsene øker i nedre delen, og vi setter derfor rødt farenivå, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Farenivået på Veslemannen har vært gult siden 13. juni. Søndag 30. juni ble farenivået økt til oransje og senere rødt på bakgrunn av nedbør og økte bevegelser. De andre overvåkede fjellpartiene har hatt grønt farenivå hele uka.

I løpet av fredag steg temperaturene og det ble registrert plussgrader

Forflytning siste døgn har vært 163 mm per døgn i øvre del av fjellpartiet og 15 mm per døgn i frontpartiet.

Ettersom det er meldt varmere vær framover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag for en uke siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.