Lavere oppslutning om Forsvaret

Søkere til cybertekniker i cyberforsvaret under forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Søkere til cybertekniker i cyberforsvaret under forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av tre spurte svarer i en fersk meningsmåling at de mener det er svært nødvendig med et forsvar. Det er 3 prosentpoeng lavere enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tall fra Forsvarets innbyggerundersøkelse for 2019. Undersøkelsen kartlegger befolkningens syn på Forsvaret og er blitt gjennomført årlig siden 2011, skriver Forsvarets forum.

65 prosent er en nedgang på 9 prosentpoeng fra 2017, og ned 3 prosentpoeng fra i fjor. Med årets tall er man tilbake på nivået fra 2013 – året før Russland annekterte Krim-halvøya.

– Det som er tydelig og som forsvarssjefen har vært meget klar på i sine taler, er at man ser en forverret sikkerhetspolitisk situasjon, i tillegg til økte krav fra NATO. Disse faktorene stiller høyere krav til Forsvaret. sier talsperson Per-Thomas Bøe i Forsvaret til Forsvarets forum

56 prosent har et godt inntrykk av Forsvaret, som er tre prosent lavere enn i fjor. Befolkningen i Trøndelag er mest positiv, mens inntrykket er svakest blant innbyggere som bor på Sør- eller Vestlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bakke-Jensen lover å rette opp i skattesmell for pendlere

Seks av ti innbyggere synes Forsvaret er for lite i forhold til de oppgavene det skal utføre. Den høyeste andelen innbyggere som mener at Forsvaret er for lite finner vi i Nord-Norge.

Ifølge undersøkelsen mener 73 prosent at den vedtatte vernepliktsordningen som likestiller kvinner og menn bør beholdes.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag for Forsvarets mediesenter. 4.062 nordmenn over 18 år er spurt mellom 8. og 31. mai i år.