Mattilsynet konkluderer: Gjorde feil under tilsyn på minkfarm

Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynets interne gransking viser at det ble gjort feil da det ble ført tilsyn på en minkfarm i Rogaland i fjor sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har erkjent og beklaget at det er gjort feil i håndtering av tilsynet, oppfølging av rapport med hastevedtak om avvikling, ny rapport og saken i etterkant . Mattilsynet har gjennom en intern undersøkelse klarlagt faktagrunnlaget og vil bruke denne kunnskapen i vårt forbedringsarbeid, skriver Mattilsynet i en epost til Nationen.

Les også : Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn

En veterinær i Mattilsynet og et medlem i dyrevernsnemnda gjennomførte tilsyn på minkfarmen. Enkelte av observasjonene førte til hastevedtak som ble fattet på stedet. En annen medarbeider i Mattilsynet skrev selve tilsynsrapporten, og det er her feilen skal ha skjedd, oppgir Mattilsynet.

I overlevering av informasjonen skjedde det imidlertid misforståelser og tolkninger, blant annet om hva som var oppsummert og kommunisert til bonden. Dette førte til feil konklusjon og et hastevedtak om avvikling som det på dette tidspunktet ikke var grunnlag for å fatte, skriver Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn : Pelsdyrsaken i Rogaland skal granskes

Da feilen ble oppdaget, trakk Mattilsynet hastevedtaket om avvikling, og beklaget det som hadde skjedd. Det ble også bedt om ny rapport. Mattilsynets direktør Harald Gjein trakk seg også i kjølvannet av saken.

Politiet har satt i gang etterforskning av Mattilsynet i Region sør og vest. Stortinget vedtok i juni at saken også skal granskes eksternt, etter forslag fra Senterpartiets Geir Pollestad, som er leder i næringskomiteen.