Erna Solberg har begrenset tro på eksport av havvind

Slik havvindteknologien står i dag, er det ikke lønnsomt å drive på i Norge, påpeker Erna Solberg. Her fra Hywind utenfor Kværner Stord. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Slik havvindteknologien står i dag, er det ikke lønnsomt å drive på i Norge, påpeker Erna Solberg. Her fra Hywind utenfor Kværner Stord. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) tror ikke energiproduksjon fra havvind kan erstatte olje- og gassindustrien alene, selv om det kan bli en viktig næring i Vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier statsministeren i et intervju med Sysla , gjengitt i Bergens Tidende søndag.

– Vi kan ikke anta at havvind vil ha samme superprofitt som olje- og gassnæringen, sier Erna Solberg.

Byråds­leder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), ønsker at staten skal satse på havvind. Høyre-statsministeren mener derimot private aktører bør ta sin del av risikoen det innebærer å utvikle teknologien videre for å få ned kostnadene.

– Det må være flere som tror på det enn bare staten, sier hun.

Slik havvindteknologien står i dag, er det ikke lønnsomt å drive i Norge, påpeker Solberg.

Hun ser heller ikke for seg at Norge kommer til å bli en storeksportør av havvindkraft.

– Nå legger vi rammebetingelsene, men det er ikke sånn at vi skal kaste penger ut av vinduet. Hvis ikke dette blir lønnsomt, så blir det ikke lønnsomt. Først og fremst må vi utvikle teknologi som fungerer godt til havs slik at prisbildet går nedover.