USAs forsvarsminister kaller på Norge: – En veldig god grunn til å samle seg i en koalisjon

<p></p><p>USAs nye fungerende forsvarsminister Mark Esper deltok onsdag og torsdag på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Chuck Burton/ AP/ NTB scanpix</p>
USAs nye fungerende forsvarsminister Mark Esper deltok onsdag og torsdag på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Chuck Burton/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs forsvarsminister Mark Esper mener land som Norge har god grunn til å delta i koalisjonen amerikanerne nå forsøker å bygge for å sikre skipsfarten i Golfen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil anta både Norge og andre land ønsker å unngå nye angrep fra Iran eller deres stedfortredere, sier Esper til NTB.

Han viser til at to skip med tilknytning til Norge er blitt angrepet i Omanbukta.

– Avskrekke fra ytterligere iransk aggresjon

– Jeg mener regionale partnere i området og land utenfor regionen som er avhengige av navigasjonsfrihet gjennom dette stredet og denne bukta for handel, har veldig god grunn til å gå sammen med oss i å uttrykke motstand, fordømme Irans oppførsel og oppmuntre Iran til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Og videre, i den grad de har kapasitet til det, i å bistå oss i innsatsen vi nå utreder for å avskrekke fra ytterligere iransk aggresjon, sier Esper.

Les også: Slik vil NATO svare på Putins nye raketter

– Sørger for at internasjonal lov opprettholdes

Iranske soldater tar del i «Den nasjonale Persiabukt-dagen» i det strategisk viktige Hormuzstredet, der mye av verdens petroleumsforsyninger passerer gjennom. NTB Scanpix/AFP.
Iranske soldater tar del i «Den nasjonale Persiabukt-dagen» i det strategisk viktige Hormuzstredet, der mye av verdens petroleumsforsyninger passerer gjennom. NTB Scanpix/AFP.

USA har foreslått et internasjonalt samarbeid for å sikre skipsfarten gjennom Hormuzstredet og Omanbukta etter at flere skip de siste ukene er blitt utsatt for angrep i disse farvannene.

Situasjonen ble torsdag diskutert på NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til forslaget.

– Det er viktig at verdenssamfunnet sørger for at internasjonal lov opprettholdes, også på det feltet. Det mener jeg kan være en veldig god grunn til å samle seg i en koalisjon og gjøre noe, sier han.

Personvernpolicy