72-åring fra Askøy døde av blodforgiftning

Askøy kommune har bestemt å stenge av det infiserte bassenget på Øvre Kleppe for godt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Askøy kommune har bestemt å stenge av det infiserte bassenget på Øvre Kleppe for godt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En foreløpig obduksjonsrapport viser at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde av blodforgiftning som trolig fulgte av campylobacterbakterier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen døde på Haukeland universitetssjukehus 12. juni.

– Den foreløpige undersøkelsen konkluderer med at dødsårsaken trolig er blodforgiftning som følge av infeksjon. Det er påvist DNA fra campylobacter hos kvinnen, og campylobacterbakterier har trolig ført til en tarminfeksjon som har medført blodforgiftning, opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Kvinnen hadde en annen alvorlig sykdom og svekket immunforsvar. Hun var derfor ekstra utsatt for infeksjoner og påfølgende blodforgiftning, ifølge politiet.

Over 2.000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen.

En ettåring døde også i juni. Også her viste den foreløpige obduksjonsrapporten at dødsfallet har sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av campylobacter.

Fakta om bakterieutbruddet på Askøy

* Alarmen gikk torsdag i forrige uke etter at mange i Askøy kommune var blitt syke. I alt beregnes det at over 2.000 innbyggere er blitt rammet.

* I alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.

* Det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy. Dette kan være et tegn på at vannet er forurenset av andre bakterier.

* Det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.

* Haukeland sykehus har identifisert bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet.

* Den samme bakterien ble tirsdag funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk på Askøy.

* En ett år gammel gutt døde onsdag i forrige uke av tarminfeksjon. Det er ennå ikke klart om dødsfallet har forbindelse med Campolybacter-utbruddet.

* Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

(Kilde: NTB)

Høydebassenget på Askøy som har blitt identifisert som kilde for forurensningen av drikkevannet, ble tømt i helgen. Alt vannet ble tømt ut via avløpsnettet slik at det ikke kunne komme ut igjen på drikkevannsnettet.