Bakke-Jensen om norske datavåpen: – Det er E-tjenesten som har de offensive kapasitetene

Norge kan ha offensive datavåpen, melder VG. – Det er E-tjenesten som har de offensive kapasitetene. Så er det Cyberforsvaret som har de defensive, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til avisen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) besøkte Rena Leir tidligere i juni. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) besøkte Rena Leir tidligere i juni. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter har vært åpne om at landet har brukt store ressurser på å bygge dataforsvar for å beskytte sårbare systemer. Men det har hittil vært taushet om eventuelle offensive cybervåpen, skriver VG.

På avisas spørsmål om Norge har «offensive cyber-kapasiteter» svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen:

– Forsvaret har offensive kapasiteter. Så vil det være en vurdering via Forsvarets operative hovedkvarter hvordan de eventuelt kan brukes.

Forsvarsministeren vil ikke overfor avisa gi eksempler på slik cyberkapasitet.

– Det er E-tjenesten som har de offensive kapasitetene. Så er det Cyberforsvaret som har de defensive. Og så er man underlagt Forsvarets operative hovedkvarter, tilsvarende hær, luft og sjø, sier forsvarsministeren til VG.

Les også: Trendforsker Amy Webb om kunstig intelligens: – Privatlivet vårt er slutt, og det bør skremme oss

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt område for krig

De tradisjonelle domenene for krig er luft, sjø og land. NATO har i tillegg valgt å tilføye et fjerde domene til listen, nemlig cyber – det digitale rommet.

Etter det iranske angrepet mot en amerikansk militær drone i forrige uke var USA på nippet til å gjengjelde med konvensjonelle våpen. Da dette angrepet ble avblåst i siste minutt skal USA ha iverksatt dataangrep mot iransk militær infrastruktur.

Og ABC Nyheter skrev søndag om at USAs militære hackere skal ha intensivert angrep mot russisk infrastruktur som strømnett, ved å plante skadelig programvare til bruk ved eventuell konflikt.

Les mer: New York Times: – USA planterskadelig programvare i russisk strømnett

Undersøkelse: To av tre bedrifter angrepet

Sikkerhetsekspert Hans Christian Pretorius forklarte at de fleste lands etterretningstjenester i dag jobber aktivt for å få fotfeste i andre lands infrastruktur:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser vi forsøk på både i Norge og andre land. Dette kan være alt fra informasjonsinnhenting til å tilrettelegge for angrep ved konflikt, sa han til ABC Nyheter.

Drøyt to tredjedeler av bedriftene som besvarte en undersøkelse om datakriminalitet gjennomført av PwC rapporterte at de var rammet av dataangrep, meldte NTB tidligere denne måneden.

Les også: