– Politiet etterforsker trusler mot politikere etter Nordkapp-vedtak

Nordkapp 20140814. Det vil fortsatt koste penger for å komme ut på Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark. Det misliker enkelte så sterkt at de stiler trusler mot kommunepolitikere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordkapp 20140814. Det vil fortsatt koste penger for å komme ut på Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark. Det misliker enkelte så sterkt at de stiler trusler mot kommunepolitikere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så alvorlig er truslene mot politikerne som vedtok å opprettholde inngangspenger for å gå ut på Nordkapp-platået at politiet er koblet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg tenker det er på tide at rettsapparatet sørger for at slikt straffes. Voksne folk må ta konsekvensene av sine handlinger, sier leder i Nordkapp Arbeiderparti, Kari Lene Olsen til NRK.

I forrige uke vedtok kommunestyret med knapp margin å videreføre den 20 år gamle ordningen som gir en kommersiell aktør eksklusivitet i å ta inngangsbillett på turistattraksjonen Nordkapp-platået.

Bakgrunn: Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap

Det er Rica-kjeden, og senere Scandic som har hatt denne retten gjennom to tiår. Ifølge flere medier er det anslått at den svenskeide hotellkjempen har mellom 50 og 70 millioner kroner i inntekter fra publikum på Nordkapp-platået i året. For dette betaler de en festeavgift til Fefo, festeorganisasjonen i Finnmark, pålydende 90.000 kroner.

Hurtigruten er blant kommersielle aktører som reagerer negativt på ordningen og har klaget den manglende konkurransen inn for Eftas overvåkningsorgan ESA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De truslene som flere av politikerne har mottatt er svært grove, og mer enn det som ellers kan oppleves blant annet på Facebook. Og de kom som en direkte følge av vedtaket i kommunestyret. Denne saken har jo vært vanskelig, og det er knyttet mye følelser til Nordkapp. Hele samfunnet har vært engasjert, forteller Kari Lene Olsen.

Ønsker konkurranse: Virke vil ha Nordkapp-møte med statsråder

Politiførstebetjent Runar Elde bekrefter overfor Finnmarksposten, som omtalte truslene først, at politiet etterforsker det som kan være en trusselsak.