Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i 1995. Fetteren hennes ble frikjent for drapet i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav.
Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i 1995. Fetteren hennes ble frikjent for drapet i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Foto: Våge Studio / NTB scanpix

Elleve ganger har fetteren til Birgitte Tengs fått avslag på begjæringen om å omgjøre dommen der han blir dømt til betale erstatning til sin tante og onkel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vurderer justisminister Jøren Kallmyr (Frp) å ta grep i saken, skriver Stavanger Aftenblad.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i 1995. Fetteren hennes ble frikjent for drapet i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag, til og med etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

I forrige uke sendte stortingspolitiker Hege Haukeland Liadal (Ap) følgende spørsmål til justisministeren: «Hva vil justisministeren foreta seg i denne type sivile saker hvor mistanke om ugjerning ikke lenger er til stede, og ser justisministeren at samfunnet på denne måten kan begå «overtramp» som staten må rette opp i?»

I sitt svar til Liadal skriver Kallmyr at han forstår at dagens ordning kan stride mot den alminnelige rettsfølelse:

«Jeg har forståelse for at det i enkeltsaker kan stride mot den alminnelige rettsfølelsen at et erstatningskrav som pådømmes i forbindelse med en straffesak, ikke kan gjenåpnes etter at fristen for å begjære gjenåpning av det sivile kravet har løpt ut», skriver justisministeren.

Liadal er fornøyd med svaret og vil fortsette sitt arbeid med saken.

– Jeg kommer ikke til å gi meg. Jeg ser også til Sverige og Danmark for å se hvordan deres praksis er i disse sakene, sier hun.

Les også: Norge klages inn for FN i Birgitte Tengs-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden